- Pusten henger sammen med kropp og sinn. Denne boken kan leses av bestemødre, barn, idrettsutøvere – vi kan alle lære noe av å puste bedre, sier Nina Hanssen som er bosatt på Lørenskog.

Hun har skrevet «Pusten» sammen med pusteekspert Anette Aarsland. Boka kommer ut i slutten av neste måned.

«Pusten» inneholder blant annet 13 pusteøvelser som alle er på QR-koder.

- Jeg vet ikke om det er blitt gjort på denne måten før i Norge. Om man lurer på hvordan øvelsen er, så kan man bare scanne den med mobilen, og få opp en video av den, sier Hanssen.

Stressende hverdag

- Pusten henger sammen med alt du gjør. Vi er mye stresset, og puster dårligere. Vi puster med skulderne og kragebeina, fra brystet og opp. Går man sånn og lenger tid kan man få slitasjeproblemer. Derfor burde denne boka vært folkeopplysning, sier Hanssen.

Hun mener alle folk i alle aldre kan ha stor nytte av å puste bedre.

- Barn er ofte like stressa som foreldrene. Det er mange barn som får belastningsskader. Det er mange sykdommer her i den vestlige verden som skyldes stress, og pusten kan hjelpe oss med å forhindre dette, sier hun.

Essensiell for smertelindring

Sammen med Aarsland la Hanssen ut på en reise i pustens verden før de skrev «Pusten».

- Først reiste vi til Moskva for å prate med flere pusteeksperter. I Russland er man bevisst på pust, de har en god teknikk for musikere og idrettsutøvere. Her studerte vi tre ulike teknikker og møtte de fremste ekspertene på området. Deretter dro vi på en verdenskongress for psykologi i Los Angeles i USA. Her diskuterte vi pusten og leste en rekke rapporter, sier Hanssen.

Hun mener at det å arbeide aktivt med pusten er langt mer effektivt enn å ta en lykkepille, som hun ikke har troen på.

- Pusten er en helt essensiell for smertelindring. Den kan brukes aktivt om man sliter med søvnproblemer, angst eller muskelsmerter, sier hun.

- Mange sykdommer i den vestlige verden skyldes stress. Jeg merket selv at jeg sluttet å puste riktig i mitt hektiske liv. Gjennom denne boka lærer man teknikker man kan bruke i arbeidslivet, i trening og i hverdagen. Pusten hjelper deg uansett hva slags person du er, sier Hanssen.