Kommunen advarer mot falske e-poster

SVINDELFORSØK: Rådmann Eivind Glemmestad (t.v.) i Rælingen kommune – her med kollega Terje Dalgård.

SVINDELFORSØK: Rådmann Eivind Glemmestad (t.v.) i Rælingen kommune – her med kollega Terje Dalgård. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Innbyggerne advares mot å trykke på lenker og vedlegg i en e-post som tilsynelatende kommer fra en ansatt i kommunen.

DEL

De falske e-postene som de siste dagene har vært i omløp i Rælingen ser ut som de kan være fra noen ansatte i kommunen og gjelder fakturaer, opplyser kommunen på sin nettside.

«De er ikke sendt ut av ansatte i kommunen. Fakturaer fra Rælingen har  avsenderadresse med kommunenavnet- ikke fra ansatte. Vi anbefaler at du sjekker nøye avsenderadressen i e-posten og ikke trykker på lenker og vedlegg,» heter det i kommunens advarsel.

Fikk selv e-post fra «kollega»

Rådmann Eivind Glemmestad sier til Romerikes Blad fredag formiddag at det dreier seg om et mindre antall e-poster som ble sendt ut for et par dager siden.

– E-postene skal være gått ut via mailen til to ansatte i kommunen, og er videresendt til deres kontakter. I all hovedsak er det derfor andre ansatte i kommunen som har fått de aktuelle e-postene, men vi har også fått noen henvendelser fra folk som har fått den og fattet mistanke, opplyser han.

Det som etter alt å dømme er et svindelforsøk ble ifølge rådmannen oppdaget i løpet av noen få timer.

Glemmestad forteller at han selv fikk en e-post som tilsynelatende var fra en kollega.

– Overskriften dreier seg om en faktura som skal betales, men hensikten er nok heller at man skal klikke på en lenke og oppgi brukernavn, passord og andre personopplysninger som kan misbrukes senere, sier rådmannen.

En mild vekker

– Hvordan håndterer dere saken videre?

– Det er ryddet i mailsystemet når det gjelder denne konkrete hendelsen. De misbrukte e-postkontoene er slettet, og i tillegg vil vi nå innføre en ekstra sikkerhetsrutine i form av såkalt tofaseverifisering når man logger seg på fra andre steder enn kommunens egne lokasjoner. Vi har vurdert dette tidligere også, men utsatt det på grunn av en del praktiske vanskeligheter, sier Glemmestad.

– Så denne hendelsen har med andre ord blitt en vekker?

– Ja, det kan du godt si, en slags mild vekker. Det er jo tydelig at det er en trend nå med denne typen e-poster sendt utenfra, og nå innfører vi altså det ekstratiltaket vi har snakket om tidligere. Men jeg vil gjerne understreke at all den sensitive informasjonen vi har i våre systemer er godt sikret med brannmurer allerede, svarer Rælingen-rådmannen.

Artikkeltags