Gå til sidens hovedinnhold

18 arrestert etter oppgjør mellom fotballpøbler

Artikkelen er over 6 år gammel

Det ble en ny trist dag for fotballen da fotballpøbler tilknyttet casualsgrupperingene rundt LSK, Vålerenga og svenske klubber hadde avtalt et ikke direkte vennlig møte. Ikke lenge etter var 18 av slåsskjempene arrestert.

– Dette er en hendelse som foregikk på grensa mellom Romerike og Oslo, og det endte opp som et masseslagsmål  mellom fotballpøbler knyttet til uromiljøene rundt Lillestrøm, Vålerenga og svenske klubber. Det hele endte med at vi arresterte 18 personer, opplyser operasjonsleder Øyvind Strømsborg i Romerike politidistrikt.

Ungdommer helt ned i 16-årsalderen ble pågrepet. De eldste slåsskjempene var 30 år.

– De arresterte kommer både fra Romerike, Oslo og Sverige, sier Strømsborg.

Har du video fra stedet? Tips oss her!

Har du bilder fra stedet, eller vet du mer om hendelsen? TIPS OSS!

Avtalt møte

Vanligvis avtaler disse casualsgrupperingene slagsmålene seg i mellom. Det var også tilfelle denne gangen.

– Vi oppfatter dette som en avtalt hendelse mellom de miljøene som skaper uro rundt disse to norske klubbene. Sansynligvis er de involverte svenskene også knyttet til lignende miljøer rundt svenske fotballklubber, sier Strømsborg.

Slagsmålet begynte på romerikssiden av grensa.

– Så har de vært under forflytning, og det endte opp på Oslo-siden. Vi har vært delvis på sporet av dette, og da det smalt, så var vi ikke langt unna, sier Strømsborg.

– Ble noen skadd?

– Ikke i et slikt omfang at de hadde behov for hjelp fra legevakta.

– Så vidt vi vet, så er det ingen kamper der disse to idrettsklubbene er involvert i dag. Vet politiet hvorfor dette skjedde akkurat i dag?

– Noe av problemet i dette miljøet, er at man i utgangspunktet gir uttrykk for at man knytter seg til en fotballklubb, men så viser det seg at det er et helt annet motiv enn å se fotball som er greia, sier Strømsborg.

Den første patruljen meldte om slagsmål i 17-tida lørdag.

– I forbindelse med at vi ankom stedet, var det en del som etter hvert stakk fra stedet. Mange av disse er innbragt til oss etterpå, sier Strømsborg.

Han forteller klokka 21.35 at politiet fortsatt holder på med saken.

– Vi er ennå ikke ferdige. Blant annet er det en del av de involverte som får narkotikasaker på seg, sier han.

Risikosupportere utestengt fra Skedsmo

I fjor skrev Romerikes Blad flere ganger om politiets kamp mot casualsmiljøet.

For å unngå bråk med risikosupportere, fikk politiet utestengt fire menn fra en rekke steder i Skedsmo når LSK spiller kamp. Lignende besøksforbud er aldri gitt før.

– Vi jobber knallhardt med utstengelser og store bøter slik vi gjorde i fjor for å unngå at denne typen klientell møter på store fotballkamper her i kommunen. Slike ting som har skjedd i dag legges til grunn for nye utestengelser, sier Strømsborg lørdag kveld.

Casuals brukes som betegnelse for grupperinger rundt fotballklubber som kjennetegnes ved at de bruker dyre merkeklær på fotballkamper, og gjerne slåss mot andre casuals.

Blant dem som ble utestengt i fjor – der politiet blant annet fikk medhold av Høyesterett – er den antatte lederen i «Sportsklubbens Fineste» – en casualsgruppering som hevder sin sympati overfor Lillestrøm Sportsklubb.

Det gjorde han etter at Eidsivating lagmannsrett hadde gitt politiet full støtte i å ilegge ham besøksforbud på mer enn femti utesteder i Skedsmo kommune og på Åråsen stadion på kampdager.

Besøksforbudet gjelder imidlertid ikke bare Åråsen. Om LSK spiller bortekamper må 23-åringen også finne seg andre steder å være.

For brutale for motstanderne

Gjennom flere år har fotballen og politiet kjempet mot de såkalte casualsmiljøene.

Miljøet rundt LSK skal de siste to sesongene ha fått et kraftig oppsving, og «Sportsklubbens Fineste» beskrives som så brutale at andre casualsgrupperinger har nektet å møte dem til de avtalte slagsmålene.

Blant annet skal de ha møtt opp til avtalte slagsmål bevæpnet med hammer og andre våpen.

 

TIPS OSSTlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Kommentarer til denne saken