Gå til sidens hovedinnhold

Tekniker målte gass ved søppeldeponiet – ble selv uvel

Artikkelen er over 2 år gammel

En tekniker på oppdrag for å måle gass i boligen, ble selv uvel av å oppholde seg der.

Sintef Molab har foretatt nye målinger i boligene ved det nedlagte søppeldeponiet på Holt-Vestvollen.

Rapporten, som ble publisert denne uka, viser at personen som målte gass ble dårlig av å oppholde seg i en av boligene:

«Måletekniker kjenner selv ubehag og blir uvel i leiligheten,» står det i rapporten.

Det skriver NRK.

– Kvalm og vondt i hodet

Avdelingsdirektør i Sintef Molab, Karina Ødegård, sier til NRK at de valgte å bemerke det fordi det var mye metangass i leiligheten.

– Dette var en leilighet hvor det allerede var tydelige spor av deponigass, og derfor valgte vi å påpeke det i rapporten. Målteknikeren ble både kvalm og fikk vondt i hodet, sier Ødegård.

Ødegård forteller videre at metangass kun er en indikator på at det foreligger deponigass.

– Slik deponigass består av mye mer, men metan er hovedkomponenten og lettest å måle. Når både beboer og måleteknikker kjenner ubehag, og vi kan bevise at det er innsig av deponigass i boligen, mente vi det var verdt å rapportere, sier Ødegård til NRK.

Usikkerhet og uro

Situasjonen for beboerne på det nedlagte søppeldeponiet har lenge vært preget av usikkerhet og uro på grunn av gassinnsig i boligene. Flere har pekt på helseplager som de mener skyldes gass.

For to uker siden ble det også målt gassverdier langt over eksplosjonsfare ved en utebod i nabolaget.

Onsdag vedtok et enstemmig kommunestyre å kjøpe ut 22 boliger ved det nedlagte deponiet. Rådmannen mente det foreligger en spesiell situasjon for disse boligene, og at det ville være vanskelig å gjennomføre tiltak uten at disse fraflyttes.

Fakta

  • Deponigass er en form for biogass som utskilles fra den langsomme nedbrytningsprosessen som foregår i avfallsdeponier.
  • Gassen har et høyt innhold av metan, men inneholder også karbondioksid og monoksid, samt diverse svovel- og nitrogenforbindelser.
  • Gassen er uønsket fra et miljøhensyn, men kan utnyttes til energiformål.
  • Metan er lite giftig, men kan medføre helsefare ved innånding i høy konsentrasjon og er eksplosiv i blanding med luft.
  • Høye konsentrasjoner av karbondioksid (CO₂) i inneluft kan gi helseplager som hodepine og slimhinneirritasjon, nedsatt arbeidskapasitet og mistrivsel.

Kilde: Store norske leksikon og FHI

 

Kommentarer til denne saken