Folkehelseinstituttet bekymret: – Vi kan ikke si at det er trygt å bo der

GASS: Nye målinger som skal avdekke eventuell benzen i boliger på Holt Vestvollen er foretatt.

GASS: Nye målinger som skal avdekke eventuell benzen i boliger på Holt Vestvollen er foretatt.

Artikkelen er over 1 år gammel

Folkehelseinstituttet frykter at flere boliger på Holt Vestvollen kan inneholde den kreftfremkallende gassen benzen. Nå venter de på resultatet av nye målinger.

DEL

Det melder NRK.

Det er boliger som er bygget i nærheten av det nedlagte avfallsdeponiet i Brånåsdalen som er i faresonen.

– Inntil vi har svarene fra de nye målingene, kan vi ikke si at det er trygt å bo i disse boligene, sier Johan Øvrevik, direktør for avdeling luft og støy i Folkehelseinstituttet til NRK Østlandssendingen. Han er direktør for avdeling luft og støy i Folkehelseinstituttet.

Til sammen 159 boliger er fra før undersøkt for metan og CO₂, men målingene avdekker eventuelt andre gasser.

Les også:

Folkehelseinstituttet anbefaler nå å sjekke om det er benzen i 21 boliger hvor det er oppdaget deponigass. En tidligere måling viser nemlig unormalt store mengder av den kreftframkallende gassen, som kan stamme fra petroleumskilder nede i søppelfyllingen.

Et hus må rives fordi gass kommer inn i huset og at det er store setningsskader.

– Skremt og sjokkert

Selv om benzen medfører økt kreftrisiko, mener Folkehelseinstituttet at den ikke utgjør noen akutt helsefare. Beboerne kan bli boende mens forholdene undersøkes, men det anbefales god lufting.

– Vi er skremt og sjokkert, sier Vidar Hoel, som er talsmann for 16 boligeiere, til NRK.

– Hvis en tidligere måling viser høye benzennivåer, hvorfor er det først nå at boligene våre skal undersøkes? Dette er jo et stoff som er kreftframkallende selv i små mengder.

Folkehelseinstituttet deler bekymringen.

– Før inneluften er nærmere undersøkt kan vi ikke si at det er trygt. Vi mener at benzennivået som ble beregnet ved det ene huset, innebærer en uakseptabel helserisiko, sier avdelingsdirektøren i Folkehelseinstituttet.

Kommuneoverlegen i Skedsmo opplyser til NRK at svar på prøver fra boligene skal være klare allerede i løpet av denne uken.

Artikkeltags