Gå til sidens hovedinnhold

Mistet lappen etter bompengeaksjon

Artikkelen er over 2 år gammel

Initiativtakeren til kjør sakte-aksjonen fra Romerike til Oslo torsdag kveld, opplyser på Facebook at hun er fratatt førerkortet og politianmeldt.

Årsaken skal ifølge Lyngby være at noen av demonstrantene valgte å stoppe opp og sperre veien.

«Takk til dere som sperrret veien, dette har jeg vært tydelig på hele veien. Nå mistet jeg sertifikat og har sittet i avhør med politiet. Jeg er anmeldt. Da blir det ikke flere aksjoner arrangert av meg,» skriver Cecilie Lyngby på Facebook-gruppa «Ja til miljø, NEI til økte bompenger!(Oslo og Akershus)» torsdag kveld.

Facebook-gruppen har rundt 40.000 medlemmer.

I tillegg til førerkortbeslaget og anmeldelsen av Lyngby, skal én annen demonstrant ha blitt politianmeldt.

Romerikes Blad har gjentatte ganger torsdag kveld forsøkt å få en kommentar fra Cecilie Lyngby, uten å lykkes.

Til NRK sier hun imidlertid at hun er sint, skuffet og lei seg.

– Det er trist at ikke deltagerne kan følge regelverket. Jeg har grått masse.

Videre opplyser hun at hun selv kjørte foran i kortesjen da hun ble stoppet av politiet. Lyngby skal på dette tidspunktet ha sendt motorsykler bakover i kortesjen for å få folk til å kjøre inn i samme fil igjen.

– Men det er vanskelig for meg å ha kontroll på 700 mennesker samtidig. Det blir siste gang jeg arrangerer en slik bilaksjon. Takk til de som ødela for oss, sier hun til NRK.

(Artikkelen fortsetter under skjermdumpen)

Skapte kø

Klokka 18.00 torsdag kveld kjørte flere hundre biler ut fra pendlerparkeringen ved Plantasjen på Hellerudsletta, i retning E6 og videre til Oslo.

Ruten gikk fra Hellerudsletta via E6 Hvam mot Alnabru, videre på ring 3 mot Sinsenkrysset og Smedstadkrysset og til slutt inn Sørkedalsveien mot Frognerparken.

Planen var at bilene i aksjonskolonnen skulle holde 10 km/t i høyrefelt på sin ferd fra Romerike til Oslo. Lyngby forsikret før demonstrasjonen at ingen andre trafikanter skulle berøres.

På direktebildene RB viste torsdag kveld, var det imidlertid tydelig at køen strakte seg langt nordover på E6. På ett tidspunkt kunne man også se at trafikken stoppet fullstendig opp på Djupdalstoppen, og at flere biler nærmest sto stille og sperret trafikken.

Da kortesjen ankom hovedstaden, opplyste politiet i Oslo at demonstrasjonen hadde hindret en ambulanse i utrykning.

– Det er svært alvorlig når en ambulanse med blålys og sirener ikke kommer frem. Det kan i verste fall stå om liv, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til NRK.

Han opplyser videre at aksonsgruppa hadde fått tillatelse til å kjøre i høyre felt, men ikke dispansasjon til å kjøre så sakte som de gjorde.

Les også

Flere hundre deltok i kjør sakte-aksjonen – lammet E6

 

Ville skape debatt

Formålet med kjør sakte-aksjonen var å protestere mot de nye bomringene som kommer i og rundt Oslo, samt å senke prisene i bomringen.

Cecilie Lyngby opplyste til RB før demonstrasjonen at formålet med aksjonen er å skape debatt. Hun har også tidligere arrangert lignende aksjoner.

– Aksjonene har skapt debatt, og fått mediedekning. Torsdag har jeg hatt møte med flere partier i byrådet, så det skremmer nok litt. Det snakkes også om å danne et eget parti, sier hun.