Toppøkonom: – Boligprisene kan falle 40 prosent. Det er all grunn til å være bekymret

PESSIMIST: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets, tror vi kan stå foran en veldig langdryg bolignedtur. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

PESSIMIST: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets, tror vi kan stå foran en veldig langdryg bolignedtur. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Foto:

Av

– Liknende boligprisfall har vi sett mange ganger før, blant annet i USA under finanskrisen.

DEL

[NETTAVISEN:] – Det er lett å argumentere for at boligprisene skal falle 30 til 40 prosent. Historisk sett er det normale ved slike boligprisfall et fall på 35 prosent, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets til Nettavisen.

Tirsdag formiddagen legger Eiendom Norge fram boligpristall for november. Boligprisene har falt 4,5 prosent så langt i år, men i oktober steg boligprisene for første gang på seks måneder. 

Langt unna

Andreassen, som flere år på rad er kåret til Norges beste makroanalytiker, tror imidlertid vi kan være langt unna bunnen fortsatt.

– Historien viser at hvis boligprisene først faller, så faller de mye og lenge. Vi kan stå foran et fall som varer i tre til fem år. Boligprisfall er ofte veldig langdryge, siden det tar tid for å få folk til å erkjenne at prisene har falt, sier Andreassen.

Et fall på 40 prosent vil bety at boligprisene kommer tilbake til der de var for ti år siden.

– Liknende boligprisfall har vi sett mange ganger før, blant annet i USA under finanskrisen, sier han.

Tror det går greit

Sjeføkonomen understreker at hans hovedsyn er mindre nedslående enn dette.

– I utgangspunktet tror jeg ikke at det går så galt, men dette er et veldig viktig, mulig scenario. Det er all grunn til å bekymre seg for at det prisfallet vi har sett nå er starten på en betydelig priskorreksjon, sier han.

Han sier at det underliggende problemet i Norge er at det bygges for mange boliger til for høy pris.

– Vi mener at tomteprisene vil kunne falle betraktelig og byggekostnadene kan også komme ned, noe som vil gjøre nye boliger billigere. Boligbyggere har i dag dessuten en superfortjeneste, som vi vet at historisk sett forsvinner når etterspørselen etter boliger faller, sier Andreassen.

Økonomiske forhold

Han ser dermed en fare for at boligbyggerne vil begynne å tilby boligene til en mye lavere pris enn det de gjør i dag. Dette nyboligmarkedet vil da trekke med seg den andre delen av boligmarkedet, bruktboligmarkedet.

– Det vil fjerne fundamentet for bruktboligmarkedet, sier han.

På toppen av dette kommer økonomiske forhold.

– Boligbyggingen er høyere enn før samtidig som økonomien og befolkningen ikke vokser så raskt som den har gjort. Kreditten er dessuten strammere, så det er vanskeligere å få boliglån, sier Andreassen.

Sjeføkonomen sier at det finnes en rekke eksempler på slike boligprisfall gjennom historien.

Artikkeltags