Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser folk til å gå i begravelser: Nå etablerer «Gjertrudvennene» seg på Romerike

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det finnes eksempler på mennesker med 2.000 venner på Facebook som har gått bort. Likevel var det ingen som kom i begravelsen.

For fem år siden ble Snefrid Hagen en del av «Gjertrudvennene». Gjertrudvennene er et nettverk som går i begravelser til mennesker som ikke har familie eller nettverk rundt seg. I disse tilfellene er det kommunen som har ansvaret for begravelsen. Det siste året har Snefrid vært i rundt 20 begravelser til mennesker hun ikke kjenner.

 

– Ofte er det ingen som kommer

– Det kan være mange, noen få, eller ingen som møter opp i disse begravelsene. Ofte opplever vi at det ikke er noen som kommer i det hele tatt. Vi ønsker å møte opp for vise respekt for avdøde og det livet som er levd. Det er trist når noen tar farvel med verden helt alene. Det er da godt å kunne få være til stede, slår Snefrid fast. Romerikes Blad skrev forrige uke om at begravelsesbransjen stadig oftere opplever at familier sliter med å komme til enighet om felles begravelse når et familiemedlem dør.

Les også

– Vi har hatt tilfeller der begravelsen ble holdt hemmelig for resten av familien

 

Vil gi samme tilbud til Romerike

Gjertrudvennene jobber på frivillig basis, og tar ikke betalt.

Oslo har i dag 13 gjertrudvenner som går i begravelser. Snefrid Hagen har vært med siden oppstarten, etter at hun fikk se en annonse i Lamberseter menighetsblad. På det meste gikk hun i over 60 begravelser årlig. Nå ønsker foreningen å etablere seg på Romerike for å følge ensomme romerikinger til graven i distriktets 14 kommuner.

– Blant våre medlemmer er det alt fra unge studenter til eldre. Vi håper nå å kunne etablere oss på Romerike med stedskontakter og en gruppeleder. Vi ønsker i utgangspunktet alle typer mennesker. De som er interessert kan ta kontakt med oss på nettet for et videre intervju, understreker Hagen.

FAKTA

  • Navnet Gjertud betyr spyd med styrke.
  • Nettverket ble etablert 20. oktober i 2012 og har nå en rekke kontaktpersoner, lokalgrupper og stedskontakter rundt om i landet.
  • Gjertrudvennene består av mennesker som ønsker å bidra når det ved livets slutt tas avskjed med personer uten familie eller nettverk.
  • Når det ikke finnes pårørende eller disse ikke ønsker eller kan ta på seg ansvaret for gravferden er det kommunen, i henhold til gravferdsloven paragraf 9, pliktig til å ta seg av arrangementet. Det kalles da en gravferd uten ansvarlig pårørende, eller kommunal gravferd.
  • Gjertrudvennene mener at hver enkelt person må bli sett og verdsatt i levende live, men også når et liv er ved veis ende. Ingen menneske skal måtte si farvel til denne verden alene.

De kommunale begravelsene gjennomføres på lik linje med der familie eller venner har ansvaret.

– Jeg opplever det som verdig og fint. Det er alltid friske blomster på kisten, og seremonien gjennomføres med en verdig seremoni. Enkelte prester finner også ut litt om vedkommende og gjør seremonien litt mer personlig hvis det er mulig, forklarer hun.

Flere av begravelsene har gjort inntrykk på Hagen.

– En gang dukket det opp kun en person i tillegg til meg. Det viste seg å være broren til avdøde. Han ba meg om å sitte ved siden av ham. Til julen samme året sendte ham meg en figur med to hjerter og ba meg om å tenke på broren hans hver gang jeg tok den fram. Det gjorde sterkt inntrykk.

Har jobbet med døden hele livet

Selv har hun alltid hatt et avslappet forhold til døden.

– Jeg er oppvokst med en far som var kirketjener og var med ham på jobb og gravde graver. Jeg har også jobbet som hjelpepleier med døende i mange år. Døden er en naturlig del av livet, og vi snakker altfor lite om den. I det moderne samfunnet er det ikke lenger rom for det triste. Slik bør det ikke være, sier Snefrid Hagen.

– Hvem er disse menneskene du går i begravelse til?

– Vi vet veldig lite om dem. Noen er veldig gamle og har overlevd alt av familie. Det kan også være mennesker som selv har ønsket å leve uten stor omgangskrets, eller har brutt familiebånd. Andre har levd et kronglete liv på ute på gata, forklarer Snefrid.

Kommentarer til denne saken