Gå til sidens hovedinnhold

Fant skadelige stoffer i populære leketøy: – Uakseptabelt

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter å ha funnet kjemikalier som kan være skadelige i de populære leketøyene – advares nå foreldre.

Det er det danske Miljøstyrelsen som har sendt ut en pressemelding etter å ha testet 12 populære skumfigurer – kalt «squishies» – at de nå velger å advare foreldre.

For i alle de 12 skumfigurene som ble testet er det funnet skadelige stoffer.

– Det er helt uakseptabelt at det selges leketøy som kan skade barn. Det er bransjens ansvar at de produktene som blir solgt er lovlige og uten skadelige kjemikalier. I dette tilfellet er det snakk om alvorlige overtredelser der barn som inhalerer stoffene kan få irritasjoner på slimhinnene og på sikt kan dette skade forplantingsevnenn og leveren, sier miljø- og fødevareminister i Danmark, Jabok Ellemann-Jensen.

Forbrukerrådet advarer

Før helgen gikk også Forbrukerrådet her hjemme ut med en advarsel på Facebook på bakgrunn av testene i Danmark.

«Unngå å kjøpe squishies, kast de du har , eller klag til butikken hvis du ønsker å levere tilbake lekene! Vis advarselen fra Miljøstyrelsen i Danmark om at den populære skumleken kan inneholde giftige kjemikalier. I Norge skal BR leker og Toys r Us nå ha stanset alt salg av squishie», skriver de på Facebook.

Se video fra Forbrukerrådet under:

 

Fjernes fra markedet

Årsaken til testen av de 12 skumfigurene ble var at «squishies» ofte har en sterk lukt av kjemikalier og parfyme, skriver Miljøstyrelsen i pressemeldingen.

– Når alt leketøy inneholder for mange skadelige stoffer, så blinker varsellampene. Det tyder på at det kan være et generelt problem med alle «squishies» på markedet. Jeg mener derfora at forhandlere og importører burde ta sitt ansvar alvorlig og få de vekk fra hyllene nå. Det skal heller ikke tilbake i hyllene før det kan dokumenteres at de ikke avgir stoffer som utgjør en risiko for barnene, fortsetter Ellemann-Jensen.

Miljøstyrelsen vil nå sørge for at produktene vil bli fjernet fra markedet, i tillegg til at det blir vurdert om det finnes grunnlag for en politianmeldelse.

Kommentarer til denne saken