Gå til sidens hovedinnhold

Moden muskelbunt

Artikkelen er over 6 år gammel

Hvis noen karakteriserer Marthe Sundbys kropp som brutal, blir hun smigret. Til helgen gjør den tidligere nordiske mesteren i kroppsbygging comeback i USA.

For tre år siden ble aurskogingen Marthe Sundby nordisk mester i kroppsbygging. Hun ble karakterisert som en av landets beste innen idretten, men så ble det stille da Sundby i stedet ønsket å prioritere et vanlig liv med jobb og venner.

Men konkurranseinstinktet rev i kroppen. 28. og 29. august deltar hun i en stor internasjonal konkurranse for profesjonelle kroppsbyggere i Atlantic City i USA. Hun tror deltakelsen blir et vendepunkt; enten er dette det siste hun gjør i kroppsbyggerkarrieren, eller så er dette begynnelsen på glansdagene. For modne kvinner gjør det visst ifølge 40-åringen aller best i sporten. Da er musklene på topp.

Du har hatt en lang pause etter NM i kroppsbygging i 2012. Hvorfor velger du å gå på igjen?

– Kroppsbygging er tidkrevende og hardt for kroppen. I 2012 knakk jeg en nakkevirvel og ei stortå, blant annet. Jeg har ikke følt meg klar for noen ny konkurranse før nå.

Fortell om konkurransen!

– Jeg søkte om et såkalt pro card allerede i fjor, og fikk. Det vil si at man kan stille som profesjonell i konkurranser, i noe som kalles pro league. Man blir plukket ut til konkurranser ut ifra tidligere plasseringer og utseende. Rundt 30–40 deltakere stiller i min klasse som er «women's physique» hvor det legges vekt på det feminine og det estetiske. Det er med andre ord ikke så brutalt som kroppsbygging. Man kommer ikke høyere enn pro league i kroppsbygging. Det er seks konkurranser i løpet av året, og det gjelder å skaffe seg poeng for å kvalifisere seg til Olympia som er den største bragden innenfor vår gren.

Har du sjans til å havne der?

– Det er ikke målet. Men vi får se om deltakelsen er min pensjonering eller veien til noe mer. De beste kvinnelige kroppsbyggerne i verden er faktisk rundt 50 år.

Du ble alvorlig syk i 2007 og svevde mellom liv og død. Hvordan endret det livet ditt?

– Det var et voldsomt sjokk. Jeg følte meg ikke frisk, og undersøkelser viste at jeg hadde en stor svulst i magen. Svulsten var godartet, men legene mente den kunne være like farlig som en ondartet. Jeg var igjennom en stor operasjon hvor jeg ble kuttet fra hoftebeinet og opp til brystbeinet. Rehabiliteringen tok lang tid. Etter operasjonen holdt en sykehusbakterie på å ta livet av meg, men etter fem uker var jeg tilbake på trening, og fem år senere stilte jeg i nordisk mesterskap. Det var «my way back» Arret på magen er krigsarret mitt.

Hva slags reaksjoner får du på kroppen din?

– Når jeg legger ut bilder av meg selv på sosiale medier, får jeg sjelden negative kommentarer. Såpass folkeskikk har man her til lands. Det er verre for mine kroppsbyggervenninner i Danmark og Sverige. Det synes jeg er trist. Hvis det er lov å sammenligne kroppsbygging med alvorlig fedme, så tillater man seg sjelden å kommentere folk som er overvektige. Men det er liksom greit å være ufin mot ei jente som har trent hardt og jobbet mot et mål hele livet.

Hva ser du på som ufint?

– Jeg synes det er en helt grei og respektfull reaksjon hvis noen sier «nå er du for muskuløs». Men hvis noen karakteriserer kroppen min som stygg, tar jeg det som en krenkelse.

Hvilke andre fordommer møter du?

– Kroppsbyggere har nok hatt et stempel som er i ferd med å forsvinne. Man var gjerne arbeidsløs, kriminell og hadde lite mellom øra. I dag har flere og flere «vanlige folk» personlige trenere, og det er stort fokus på å holde kroppen frisk og sunn. Dermed har også flere fått en forståelse for hva idretten kroppsbygging dreier seg om.

Du er singel. Opplever du at menn er redd deg?

– Ja, det tror jeg at mange kan være. Men hvis en mann sier at jeg ser brutal ut, tar jeg det som et kompliment. Men jeg føler meg helt normal. Går i penklær på jobb og oppfører meg som alle andre. Jeg har en normal jobb på et solid kontor hvor det heldigvis er rom for å være seg selv, enten man har svære muskler og sprettrumpe eller en mage som henger over buksekanten.

Får du ofte spørsmål om du tar anabole steroider?

– I grunnen ikke. Vi har en lov om anabole steroider i Norge. Jeg vet lite om hvor utbredt det er i miljøet da jeg går i kontorskoene mine på dagtid og kun trener på kveldstid.

Vi lever i en tid med høyt kroppspress. Hva er ditt budskap til unge jenter?

– Vær deg selv. Roting med mat og overtrening tar så mye unødvendig tid av livet ditt. Er rumpa di stor, vær glad i den allikevel.

Fakta

  • Marthe Sundby
  • Alder: 40
  • Bosted: Oslo, er fra Aurskog.
  • Familie: Singel.
  • Jobb: Eiendomsforvalter.
  • Aktuell: Er neste helg deltaker i en stor, internasjonal kroppsbyggerkonkurranse i USA. Har ikke konkurrert på tre år.

Kommentarer til denne saken