Gule byller tar knekken på skjærene

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

BJØRKELANGEN: For første gang i Norge er den smittsomme parasitten Trichomonas påvist blant skjærer.

DEL

Veterinærinstituttet kaller sykdommen alvorlig.

– Jeg satt ute på terrassen, og så at det kom en skjære gående mot meg. Den så helt energiløs ut, nesten haltende, og segnet om like før den nådde terrassekanten. Den hadde en stor byll under det ene øyet. Jeg trodde den var død, forteller ambulansearbeider Ariella Vontaine ved Aurskog-Høland legevakt, som ikke tenkte mer over saken før flere syke skjærer dukket opp rundt legevakten.

– Alle var slappe, fantes ikke sky for mennesker og hadde store byller. Jeg anslår at vi fant en 8–10 fugler. Vi avlivet flere, og ringte Veterinærinstituttet, som ønsket å få en skjære tilsendt for obduksjon, sier hun.

Fant spor av E.coli

I obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet kommer det fram at fuglen døde av den smittsomme parasitten Trichomonas galliane, eller gul knop. Det er første tilfelle i Norge, forteller veterinær Turid Vikøren.

– Vi har sett denne infeksjonen hos finkefugler og duer før, men aldri hos skjærer, etter min viten. Trichomonas-parasitten gir fuglene store betennelser i munnhule og svelg. Dette gjør at de ofte mister mat, som andre fugler får i seg. Slik sett er det en veldig smittsom sykdom, og alvorlig for fugler som får det i seg, forklarer Vikøren, og legger til:

– Fuglen vi fikk inn hadde også en fryktelig stor E.coli-betennelse, som parasitten har banet vei for.

Smitter ikke mennesker

Vikøren opplyser at parasitten ikke er smittsom for mennesker eller pattedyr, men oppfordrer til forsiktighet.

– Selv om vi fant E.coli på skjæra vi fikk inn, ville jeg ikke tenkt på smittsomhet for mennesker. E.coli er det over alt. Dette er en sykdom vi har på fugl. Imidlertid er det en god regel at man ikke skal ta i døde dyr. Det er det greit å huske på hvis man kommer over slike.

Stian Sandbekkbråten, fagansvarlig for skogbruk i Aurskog-Høland kommune, forteller at kommunen så langt ikke har diskutert eventuelle tiltak.

– Det første tilfellet ble funnet rundt 30. juni, og vi mottok obduksjonsrapporten 10. juli. Foreløpig har vi ikke vurdert om vi skal gjøre noen tiltak. Det spørs om det er så mye å få gjort. Til nå har vi prioritert å avlive de smittede fuglene vi finner på mest mulig human måte, sier Sandbekkbråten.

Usikker spredningsfare

Trichomonas-parasitten trenger varme for å overleve, opplyser Veterinærinstituttet. Derfor er det sannsynlig at parasitten dør ut når vinteren nærmer. Hvorvidt smitten sprer seg før den tid er imidlertid usikkert.

– Småfuglene er utsatt. Dersom de spiser fra foringssteder eller bruker fuglebad det har vært smittede fugler ved, kan dette blir alvorlig. Rovfugler er også smitteutsatte, sier Vikøren.

Foreløpig er det ingen tegn til spredning av parasitten.

– Jeg har sett etter flere tilfeller, men foreløpig har jeg bare sett smittede fugler på Bjørkelangen, forteller Vontaine.

Artikkeltags