Gå til sidens hovedinnhold

VG: Omkommet brannmann (33) hadde ikke fått skogbrann-opplæring

Artikkelen er over 2 år gammel

Ifølge den foreløpige tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet skal brannmannen (33) som omkom under skogbrannen i Nes, ikke ha fått tilstrekkelig opplæring i slukking av skogbrann.

Ifølge VG skal den 33-årige brannmannen ha vært ute på sin første brann da han ble funnet av kolleger. Han hadde da vært tilknyttet brannstasjonen på Eidsvoll i et halvt år.

Han skal ha fått den obligatoriske grunnopplæringen som kreves for å arbeide som brannmann, men ikke for slukking av skogbrann, viser den foreløpige tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet.

Avisen skrive at det var kun et fåtall av mannskapene som var ute som hadde fått den spesifikke skogbrann-opplæringen.

Arbeidstilsynet peker også på at det ikke er mulig å få bekreftet om mannen hadde på seg røykmaske da han ble funnet.

Les også

Brannvesenet om tapet av kollegaen: – Vi er i sorg og fortvilelse

 

Omkom under skogbrann i Nes

Det var 14. juni den 33 år gamle mannen ble funnet livløs midt under slukkearbeidet ved en av skogbrannene i Nes som herjet den helgen.

– Det ble foretatt livreddende førstehjelp på stedet, og han ble fraktet til sykehus, men livet sto ikke til å redde, opplyste operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt dagen etter.

I en melding som ble sendt ut til de ansatte i Øvre Romerike brann og redning ble dødsfallet beskrevet som et akutt og alvorlig helseproblem under innsatsen.

Den foreløpig obduksjonsrapporten sier derimot lite om hva som er årsaken til dødsfallet, og politiet i Oslo som har overtatt etterforskningen av dødsfallet har tidligere bedt om ytterligere informasjon.

Til VG sier tilsynsleder Tommy Pedersen at det er uavklart om det er en sammenheng mellom slukningsarbeidet og dødsfallet til mannen.

Ber om svar

Arbeidstilsynet ber nå brannsjef John Arne Karlsen i ØRB om opplysninger rundt rutinene til brannvesenet. Disse er fordelt på 15 punkter og brannvesenet har fått frist fram til 20. august å svare.

 – Det er vi i gang med å samle inn nå, og vi regner med å kunne gi Arbeidstilsynet dette innen fristen. Av hensyn til saksbehandlingen ønsker vi ikke å kommentere ytterligere før den endelige rapporten fra Arbeidstilsynet er klar, skriver Karlsen i en e-post til avisen.

Han ønsker ikke å uttale seg om HMS-rutinene ble fulgt ettersom undersøkelsene fra Arbeidstilsynet foreløpig ikke er klar.

Kommentarer til denne saken