Uenighet om hva Aps asylvedtak betyr

Oslo  20190405.
Anniken Huitfeldt under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20190405. Anniken Huitfeldt under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

«Konsekvent, rettferdig og human» er Arbeiderpartiets nye mantra for asyl- og flyktningpolitikken, men det er uenighet om hva det vil bety i praksis.

DEL

Det ble klart da Arbeiderpartiets landsmøte lørdag morgen vedtok et manifest om et politikkområde som har vært et stridstema i partiet i flere år.

Etter mye diskusjon er frontene tilsynelatende mindre steile, og migrasjonsutvalgets forslag ble vedtatt med bare mindre endringer. En av dem var å bytte ut ordet «streng» med «konsekvent» i mantraet som har vært mye brukt av Ap-politikere når asyl- og flyktningpolitikken diskuteres.

Uenig Huitfeldt

Det er imidlertid uenighet i partiet rundt hvordan vedtaket skal forstås.

Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, sier til Stavanger Aftenblad at vedtaket, slik hun forstår det, kun endrer én setning i programmet. Derfor vil hun fortsette å bruke ordet «streng» når hun snakker om partiets asyl- og flyktningpolitikk.

– Dette er et helhetlig dokument. Vi har ikke endret politikk eller noen av de ordene som er brukt. Akkurat i den ene sammenhengen skal ordet ut, sier Huitfeldt.

Til den samme avisen sier Ahmed Lindov, som er styreleder i Kvinesdal Ap, at man ikke lenger kan bruke ordet. På spørsmål om partileder Jonas Gahr Støre nå kan si at Ap vil føre en streng, human og rettferdig innvandringspolitikk, svarer Lindov følgende:

– Jeg mener han ikke kan si det videre. Han må si at han vil føre en konsekvent og rettferdig asyl- og flyktningpolitikk.

– Fortsatt «streng»

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam, som også satt i migrasjonsutvalget, vil ikke lenger bruke ordet streng, men holde seg til vedtaket om «konsekvent, human og rettferdig» asylpolitikk. Men tilføyer:

– Nøkkelordet er en helhetlig innvandringspolitikk som også henger sammen med integrering, sier hun til NTB.

Partiet skal fortsatt bruke ordet streng, fastslår migrasjonsutvalgets leder Masud Gharahkhani.

– Vi har en streng, human og rettferdig asylpolitikk. Punktum. Det er ikke noe å diskutere. Løsningene har vi diskutert i partiorganisasjonen i lang tid, og nå er det blitt enstemmig vedtatt av landsmøtet uten noen politikkendring i det hele tatt. Det er mange saker som er oppe til diskusjon, men akkurat her har det vært enstemmighet, og det er jeg ganske stolt av, sier han til NTB.

Vedtaket er et tydelig tegn på at Ap ikke ønsker en streng innvandringspolitikk, mener Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

– De har bestemt seg for å snakke om strengere politikk for å tilfredsstille en velgergruppe, men det er stor splittelse i partiet. Dette landsmøtet har med all tydelighet vist at tillitsvalgte i Ap er langt mer liberale enn velgermassen, sier Helgheim.

Solidaritetspott

Landsmøtet vedtok også en solidaritetspott på minst 5 milliarder kroner som skal gå til å bedre forholdene for folk på flukt. Dette skal ikke gå på bekostning av den tradisjonelle fattigdomsrettede utviklingsbistanden, heter det i vedtaket.

Flere i partiet ønsket at Arbeiderpartiet skal forplikte seg til å ta imot det antallet kvoteflyktninger FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber om fra Norge. I år er det snakk om 5.000 flyktninger. I stedet støttet landsmøtet Gharahkhani, som ikke vil at partiet skal forplikte seg til noe tall.

I stedet heter det at UNHCRs anmodninger skal vektlegges.

Manifestet inneholder også en rekke forslag til ny politikk om integrering og tiltak mot negativ sosial kontroll. Partiet ønsker dessuten forbud mot heldekkende ansiktsplagg på universiteter og høyskoler og en del offentlige kontorer, og vil utarbeide felles retningslinjer for bruk av hijab på skolen.

Legger bort oljekompromiss

Lørdag ble det også avgjort at Ap lytter til AUF og vil ikke lenger gå inn for konsekvensutredning av oljevirksomhet i det omstridte området sør for Lofoten.

– Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, går Arbeiderpartiet inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Han legger til at det er snakk om områdene Nordland VI, Troms I og Troms II.

Ap lytter dermed til ønsket fra AUF om å legge bort kompromisset fra 2017, som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

Støre legger til at det er flertall for dette både i fylkeslagene og på landsmøtet.

Ikke varig vern

Partiet går imidlertid ikke inn for varig vern av disse områdene, slik AUF har ønsket.

– Det er ikke et forslag om varig vern. Det er et forslag om at vi legger det til side, tar tak i alle de mulighetene havets ressurser gir der og går videre med det, sier Gahr Støre.

Allikevel er det en stor seier for AUF, i det som har vært en splittende sak på Ap-landsmøter i to tiår.

– En historisk dag for AUF! Dette har AUF-generasjoner kjempa og mobilisert for, og i dag får vi endelig ta saken over målstreken. Arbeiderpartiet lytter endelig til kravet i folket og i AUF om at vi må avklare denne saken en gang for alle, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak.

11 av 15 fylkeslag ønsket på forhånd å gjøre om på vedtaket, og de ønsker også å verne de sørlige delene av Lofoten mot konsekvensutredning. LO og partilederen er blant dem som har vært mot å gjøre om på vedtaket.

Artikkeltags