Holden: – Det sies klart at Anne-Elisabeth lever

Bistandsadvokat for Hagen-familien, Svein Holden, holdt tirsdag en pressekonferanse i forbindelse med forsvinningssaken.

Bistandsadvokat for Hagen-familien, Svein Holden, holdt tirsdag en pressekonferanse i forbindelse med forsvinningssaken. Foto:

Svein Holden redgjorde tirsdag for nylig kontakt mellom familen Hagen og den antatte motparten.

DEL

Mandag varslet bistandsadvokat for familien Hagen, Svein Holden, at det ville bli holdt en pressekonferanse tirsdag.

Der redegjorde han for den siste kommunikasjonen mellom familien Hagen og de som hevder å ha bortført 69-åringen. Han bekreftet der at familien mottok en ny henvendelse 8. juli, og at det har vært tydelig kommunikasjon i etterkant av dette.

– Mandag 8. juli var det ny kontakt. Det er to omstendigheter ved denne kommunikasjonen: For det første oppfatter vi henvendelsen som et svar på et budskap vi formidlet midten mai. For det andre så sies det fra motpartens side klart at Anne-Elisabeth lever, men vi har fortsatt ikke mottatt bevis på det. I etterkant av 8. juli har det vært tydelig kommunikasjon, men nøyaktig hva kommunikasjonen består i, kan jeg ikke gå inn på, sier Holden.

Kommuniserer på norsk

Holden forteller videre at kommunikasjonen mellom familien og det som omtales som motparten har foregått på norsk.

– Neste utspill ligger nå hos motparten og familien forventer framdrift, slik at Anne-Elisabeth kommer seg hjem, sier Holden videre.

Bistandsadvokaten fikk spørsmål om hvem motparten kan være. Han utelukker at det er snakk om personer som ikke har en rolle i saken, slik det tidligere har vært omtalt.

– Fra mitt ståsted er det utelukket at det kan være snakk om andre enn de som står bak bortføringen, sier Holden uten å ville si hvorfor han kan si det.

– Som den reneste terror

Holden brukte tid på å forklare familiens situasjon de siste ni månedene, siden Hagen forsvant.

– Familien har opplevd disse månedene som den reneste terror. Vi skal huske at Anne-Elisabeth Hagen er både ektefelle, mamma og mormor. Det er umulig å forestille seg den påkjenning familiemedlemmer i alle aldre har hatt og fremdeles har. Det de står oppe i kan vanskelig beskrives med ord. De er fremdeles i en svært krevende og utmattende situasjon, sier Holden.

Han forteller at familien deler politiets bekymring om at det har gått svært lang tid uten et livsbevis fra motpartene.

– Samtidig er det helt klart at motpartens henvendelse til oss 8. juli har gitt familien et forsterket håp om at Anne-Elisabeth vil komme tilbake i god behold, sier Holden.

Dramatisk vending

I slutten av juni tok forsvinningssaken en dramatisk vending da politiet opplyste at det som siden 31. oktober, for offentligheten, har vært en mulig forsvinningssak, nå etterforsket som en drapssak. Politiet endret dermed hovedhypotesen.

Under tirsdagens pressekonferanse sa Holden at han tenker at politiet nå ikke kan utelukke at Anne-Elisabeth Hagen er i live.

– Det vi overraske meg om politiet nå utelukker at Hagen er i live.

Skal ha navn på mulige mistenkte

Få dager senere meldte Nettavisen nyheten om at politiet skal ha konkrete navn på mulige mistenkte i saken. Enkelte av navnene skal være kjente kriminelle, fikk Nettavisen opplyst. Men ingen hadde formell status som mistenkt eller siktet i saken på daværende tidspunkt.

Det var 31. oktober 2018 at Anne-Elisabeth forsvant fra sitt hjem i Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo. Antatte gjerningspersoner skal ha kommunisert med familien på digitale plattformer ved to anledninger i januar og i tidsrommet 16. januar – 11. februar. I slutten av juni, før politiet endret sin hovedhypotese til drap, var det ikke gitt noen livstegn fra de antatte gjerningspersonene.

Etter politiets pressekonferanse i juni, uttalte bistandsadvokat Holden at han var uenig med politiet, og at familien fortsatt mente det dreide seg om en kidnapping som kunne ha gått galt, og at det var en reell forsvinning. 

Politiet uttalte på sin side at de mente det dreide seg om en drapssak som var fingert som en kidnapping.

Forrige helg hevdet VG at familien hadde betalt i overkant av ti millioner kroner for å få livsbevis fra Anne-Elisabeth Hagen, uten å få svar. 

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) har vært sporløst forsvunnet siden 31. oktober i fjor. Foto: Privat

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) har vært sporløst forsvunnet siden 31. oktober i fjor. Foto: Privat

Det var i begynnelsen av juli, cirka to uker etter politiets siste pressekonferanse, at angivelige kidnappere på nytt tok kontakt med Anne-Elisabeths familie, ifølge VG.

Millionbeløpet skal ha blitt utbetalt kort tid etter at familien mottok meldingen, og beløpet skal ha blitt gjort til en konto politiet foreløpig ikke har klart å spore.

Dette er politiets begrunnelse for at de ikke lenger tror på at det dreier seg om en bortføringssak:

  • Tiden som er gått.
  • Mangel på livsbevis fra Anne-Elisabeth Hagen, til tross for gjentatte oppfordringer fra familien gjennom deres bistandsadvokat.
  • Valget av en lite egnet kommunikasjonsplattform for forhandling.
  • En svært begrenset vilje til kommunikasjon.
  • Fravær av kontakt fra motparten (kidnapperne) de siste månedene.
  • Ønsket om å bruke en komplisert betalingsform (med kryptovaluta).
  • En påfallende liten vilje til å innkassere pengene (kravet var på rundt 86 millioner norske kroner).
  • En helhetsvurdering av etterforskningen som er gjennomført fram til nå.

Ektemann varslet politiet

Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som meldte fra om det som kunne være en kidnapping. Da han kom hjem fra jobb, midt på dagen 31. oktober 2018, fant han ikke sin kone i hjemmet.

EKTEMANN: Forretningsmannen Tom Hagen er gift med  Anne-Elisabeth. Han slo seg opp som milliardær på eiendom og strøm, og skal ifølge Kapital være god for 1,7 milliarder kroner.

EKTEMANN: Forretningsmannen Tom Hagen er gift med Anne-Elisabeth. Han slo seg opp som milliardær på eiendom og strøm, og skal ifølge Kapital være god for 1,7 milliarder kroner. Foto:

Politiets hovedteori har tidligere vært at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført og at de angivelige kidnappernes motiv skal ha vært økonomisk vinning. Det er tidligere gjort kjent at det har vært framsatt krav på ni millioner euro, tilsvarende cirka 86 millioner kroner med daværende kurs.

De angivelige kidnapperne skal ha framsatt kravet i kryptovalutaen Monero. Det har ikke vært noen kontakt mellom Hagen-familien og de antatte kidnapperne den siste tiden.

Politiet har tidligere uttalt at de hadde flere ulike hypoteser i saken, deriblant at det kunne dreie seg om et drap. Men frivillig forsvinning og at saken kan ha dreid seg om en ulykke er også teorier de har jobbet ut ifra.

Papir kan være avgjørende bevis

Ektemann Hagen fant et brev i huset da han kom hjem fra jobb klokken 13.30 den 31. oktober. I brevet skal det ha vært framsatt trusler om at hans kone kunne bli tatt av dage dersom han kontaktet politiet om saken. Klokken 14.00 varslet han likevel politiet.

Papiret som truslene skal ha blitt skrevet på er analysert av politiet. Det skal være skrevet på gebrokkent norsk.

– Vi mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert, og hvor det er solgt. Vi utelukker ikke at det er solgt i Norge. Men det gjenstår fortsatt etterforskning rundt dette, og av hensyn til den ønsker vi ikke å kommentere detter ytterligere, sa Brøske til Nettavisen onsdag.

Eksperter NRK tidligere har snakket med, sier at arket kan inneholde viktig informasjon. Kripos, som har vært koblet på etterforskningen siden forsvinningen i oktober i fjor, har egne laboratorier hvor ark kan undersøkes.

Brevet skal være maskinskrevet, og være på flere A4-sider, ifølge VG.

Artikkeltags