Norske forskere fant sammenheng mellom ALS og kroppsvekt

Nesna  20180915.
Mann som blir hjulpet med en heis etter at han har falt ned fra rullestolen sin. Foto: NTB scanpix

Nesna 20180915. Mann som blir hjulpet med en heis etter at han har falt ned fra rullestolen sin. Foto: NTB scanpix Foto:

Av

En norsk studie utført av blant annet forskere fra Ahus påviser lavere risiko for ALS blant overvektige personer enn blant slanke – og enda lavere risiko for ALS blant fete mennesker.

DEL

– Studien løser ikke ALS-gåten, men gir grunnlag for å fokusere letingen etter behandlings- og forebyggingsmuligheter på faktorer som er knyttet til kroppens energiomsetning, sier klinisk stipendiat og overlege ved Ahus, Ola Nakken, til Aftenposten.

ALS – Amyotrofisk lateral sklerose – er en sykdom som fører til muskelsvinn fordi nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene, blir ødelagt. ALS rammer rundt 150 mennesker i Norge årlig.

Mye data

Den store studien er utført av forskere fra Ahus, Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo og publisert i det amerikanske medisinske tidsskriftet Neurology denne uka, skriver avisen.

Basert på data fra den obligatoriske tuberkulosescreeningen på 1960 -og 1970-tallet, samt informasjon fra helseundersøkelser og helseregistre er nær 3.000 norske ALS-pasienter sammenlignet med 1,5 millioner mennesker fra tuberkulosescreeningen.

Resultatene viser at sammenlignet med slanke, definert som de med kroppsmasseindeks (KMI) mellom 18 og 22,5 hadde overvektige (KMI mellom 25-30) 18 prosent lavere ALS-risiko, mens fete mennesker (KMI på over 30) hadde 34 prosent lavere ALS-risiko.

Ikke fete seg opp

I tidligere studier er det også påvist en sammenheng mellom høyt aktivitetsnivå og risiko for ALS.

Nakken anbefaler likevel ikke personer med ALS-pasienter i familien å teste sin BMI for så å gå inn for legge på seg.

– Dersom det kun er ett familiemedlem med ALS så er risikoen for sykdommen veldig liten. Vi vet sikkert at betydelig vektøkning og overvekt er negativt for mange andre sykdommer, sier Nakken til avisen.

(NTB)

Artikkeltags