Gå til sidens hovedinnhold

Snart vinter: Dette er nyhetene fra alpinanleggene

Artikkelen er over 3 år gammel

En ny sesong i alpinanleggene er rett rundt hjørnet. Flere overnattingstilbud og utvidede frikjøringsmuligheter er blant nyhetene.

REISE

I landets mange skianlegg gjør man seg klar til å åpne for en ny sesong. Snømagre vintre flere steder de siste årene har gjort at forarbeidet har blitt ekstra viktig.

Når man ikke kan stole på snø fra oven, finnes det andre løsninger.

– Den tydeligste utviklingen i alpinanleggene de senere årene er nye snøkanonanlegg, sier Henning Reinton, redaktør i Fri Flyt.

Snøkanonene gjør sesongen mer forutsigbar, med åpning i november for de fleste. Ny teknologi gjør at man kan få mye snø ut av et par frostnetter.

– Jeg tror de ser at dette må gjøres for at de skal kunne holde på de neste ti til tjue årene. Samtidig er dette en tung investering. Det koster i strøm, i persontimer og i innkjøp.

Hafjell har for eksempel investert nærmere 100 millioner kroner i nye snøkanoner de siste årene.

Reinton trekker også fram en annen trend som han mener har blitt dominerende de senere årene.

– Det virker som mange anlegg ser på seg selv vel så mye som eiendomsprosjekter som skianlegg. Få nye heiser er bygd på 2000-tallet. I stedet har overnattingstilbudene blitt bygd ut. Det kan virke som mange tenker på stedene mer som destinasjoner enn som rene skianlegg.

På utstyrsfronten mener Reinton at det er en tendens til at vanlige alpinski er på vei tilbake.

– I tillegg er toppturmarkedet i vekst. Mange anlegg kommer med egne oppovertraseer. Her er sikkerhet viktig, så folk ikke går opp samme sted som andre kjører ned. Det settes for eksempel opp gjerder for å skille ut løypene. Mange driver også med utleie av utstyr til dette, slik at folk kan prøvde det før de eventuelt investerer i utstyret. Det er en bra måte å få en introduksjon til toppturer på.

Det er også mange anlegg som har forstått viktigheten av å legge bedre til rette for frikjøring utenfor de preparerte løypene.

– Mange tynner ut skogen, slik at det skal bli lettere og artigere å kjøre løssnøen.

Reinton trekker fram ett grunnleggende skille når det gjelder skianlegg.

– De som holder åpent hver dag, og de som bare er helgeåpne. Sistnevnte er gjerne såkalte hytteanlegg, med en T-krok eller to. Det er også et stort skille i omsetning mellom de ti største og resten. Store skisentre har ofte gode tilbud til alle. De har råd og plass til å satse på alt.

Hafjell

Mari Aasbakken i Hafjell skisenter kan fortelle om flere nyheter til årets sesong.

– Vi har en ny løype fra toppen av anlegget. Den går fra Hafjelltoppen ned til Mosetertoppen, det er en grønn løype, en familieløype, som er 1200 meter lang. Det er en del av en større utbygging som vil gå over flere år.

Hafjell har 45 kilometer med preparerte løyper, og da teller de ikke med skiveiene. Skisenteret hadde 399.000 besøkende i fjor.

De åpner 11. november, først i de øvre anleggene, og så vil resten av anlegget gradvis åpnes i ukene etter.

De siste årene har Hafjell investert stort i snøkanoner, 80 millioner i 2015-2016, og nå skal 87 prosent av anlegget være dekket.

– Før sesongen i år har vi 21 nye kanoner. Ti skal stå i det nasjonalanlegget, mens resten er mobile. Dette er utrolig viktig, bare se på vinteren som var, det gjør at vi kan ha en tidlig start og en lang sesong.

Det nasjonale anlegget brukes ofte til konkurranser. Det er nå laget en stor tunnel under Olympialøypa, slik at man kan komme seg mellom bakkene uten å måtte sluses gjennom bakken der alpinistene konkurrerer.

– Vi er vel ikke kjent for de beste offpiste-løypene, men nå har vi bedret på dette med å tynne skogen i øvre del av anlegget. Vi kommer også til å holde oppe en time lengre om kvelden, til klokka åtte.

Hemsedal

– Største investering er et nytt overnattingsanlegg med 600 sengeplasser, midt i barneområdet. Her er det blant annet en 14 meter høy klatrevegg og en sportsbar, sier Kenneth Larsen, salgs- og markedssjef i Skistar Hemsedal, som de siste årene har hatt rundt 600.000 besøkende i løpet av en sesong.

Anlegget består av fem mil preparerte løyper. I år er bakkene på toppen utvidet ved hjelp av snøkanoner.

– I tillegg bygger vi opp en Fun-slope, som er en bakke med bølger, tunneler i snø og doseringer og slikt. Det blir som en fornøyelsespark for skikjørere.

De regner med å åpne i midten av november, mest sannsynlig helgen 18. og 19. november.

 

Hovden

– Nytt av året er utbredding av de største nedfartene, samt tynning av skogen slik at frikjørere får et eldorado, sier Sture Chr. Bodahl-Pilegård, daglig leder i Hovden Alpinsenter AS.

Skistedet ligger i øverst i Setesdal i Aust-Agder fylke.

Anlegget har 41 kilometer med alpinløyper og åpner 17. november. Forrige sesong hadde Hovden rundt 110.000 gjester.

 

Flere alpin-nyheter

  • Narvikfjellet

– Før sesongen i år har vi utvidet og utbedret flere av de eksisterende traseene, og ryddet skog for mer og bedre mer heisbasert løssnøkjøring, sier Helle Holt, markedssjef i Narvikfjellet.

I tillegg har de gjort utbedringer på flombelysning i øvre del av anlegget, slik at skikjørerne kan benytte større områder i mørketiden. Anlegget har 10 kilometer med preparert løyper, i tillegg er det store arealer for løssnøkjøring. Åpningen av sesongen i år er 1. desember.

  • Sirdal

– I år kommer vi til å ha mer av anlegget åpent på hverdagene enn tidligere, og vi lager en større terrengpark, sier Roy Kleiberg, driftsleder i Sirdal skisenter i Vest-Agder.

Kleiberg sier de åpner i begynnelsen eller midten av desember.

–Vi har investert to millioner kroner i et nytt snøanlegg . Så nå venter vi egentlig bare på minusgrader, så setter vi i gang.

  • Trysil

– Vi bygger en ny heis til barnebakken. Så har vi laget en ny bakke i Skihytta-området, parallelt med stolheisen vi åpnet i fjor. I tillegg har vi en Fun-slope, med blant annet hopp, doseringer og tunneler, sier Ola Matsson, i Trysil skisenter, og legger til at anlegget åpner så snart det er snø nok - vanligvis i begynnelsen av november.

Kommentarer til denne saken