Tilbakemeldingene er ikke til å misforstå: Pasienter som har fått hofte- eller kneprotese på Ahus er strålende fornøyd.

– Vi har jobbet systematisk med dette tilbudet i flere år, og nå begynner vi å se resultatene, fastslår direktør Inge Skråmm ved ortopedisk klinikk på Ahus.

I 2011 utviklet sykehuset behandlingsforløpet «Klar-ferdig-gå» for planlagte kne- og hofteoperasjoner, og rundt 300 pasienter få nå nytt kneledd og 350 nytt hofteledd ved Ahus årlig.

Snittscore på 9,7 av 10

Året etter at forløpet startet, i 2012, startet sykehuset også en tilfredshetsundersøkelse blant pasientene. Seks år etter levner den ikke fnugg av tvil om at de er svært godt fornøyd:

Hele 95 prosent av pasientene som har fått hofte- eller kneprotese ved Ahus sier de ville tatt operasjonen om igjen her, viser tallene fra 2014 til 2017.

 

På en skala fra null til ti, der ti er best, har gjennomsnittsscoren ligget mellom ni og ti i hele perioden.

Den aller høyeste vurderingen får dialogen og kontakten med pleietjenesten, som har en gjennomsnittsscore på 9,7.

Pasientene er også svært tilfreds med oppholdet på overvåkningen og med fysioterapibehandlingen – begge disse får et gjennomsnitt på 9,6.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for disse tilbakemeldingene. Selv om vi stadig kan bli bedre, bekrefter dette at vi har et godt tilbud både faglig og under selve oppholdet. Det er ingen tvil om at pasientene setter pris på et godt planlagt, strukturert og forutsigbart behandlingsopplegg, sier Inge Skråmm.

Kom tilbake for nytt kne

Kirsten Kristiansen fra Vestby sitter i en stol ved siden av senga si på ortopedisk avdeling og strikker på en Marius-genser med reinsdyrmotiv når Romerikes Blad kommer på besøk.

 

Det er torsdag formiddag. Mandag fikk Kirsten nytt kne. I morgen reiser hun hjem.

– Det tror jeg skal gå helt greit. Jeg var her for ett år siden og fikk ny hofte, og jeg hadde aldri regnet med at en hofteoperasjon skulle gå så lett. Derfor var det en selvfølge å velge Ahus da tida var kommet for å skifte ut kneet, slår hun fast.

Og hun angrer ikke.

– Det ser ut til å ha gått veldig fint denne gangen også. Jeg kan ikke få fullrost dette opplegget nok. Det oppleves veldig trygt, man får god støtte og hjelp – og ikke minst god oppfølging. Og sykepleierne er helt fantastiske! sier Kirsten.

 

Hun nevner spesielt tilbudet om pasientskole.

– Det har mye å si mentalt å være godt forberedt og vite hva man går til, konstaterer hun.

Nå venter en periode med litt hjemmehjelp og fysioterapi, samt en god dose egeninnsats.

– I tida som kommer skal du trene, hvile og spise – og husk at framgangen er størst de første ukene, sier Inge Skråmm til den fornøyde pasienten.

– Ja, jeg har fått noen øvelser jeg skal gjøre. Og før jeg slipper ut herfra må jeg vise at jeg klarer å gå i trapper smiler Kirsten, og blunker lurt til sykepleier Angelica Tan.

 

Det kan være en fordel å klare akkurat trappene selv – for når Kirsten kommer hjem, skal ektemannen nemlig rett til Ahus og skifte kne nummer to.

– Jeg ser ikke bort fra at jeg må ta den andre hofta mi også, og valget faller nok på Ahus da òg! smiler Kirsten og kaster seg over strikketøyet igjen.

Kort ventetid

Selv om Ahus kan vise til både gode resultater, kort ventetid og særdeles godt fornøyde pasienter på kne- og hofteoperasjoner, er det fortsatt en utfordring å gjøre tilbudet kjent – ikke minst blant fastleger.

– Det er fortsatt sånn at mange fastleger nærmest av gammel vane henviser til Martina Hansen eller Lovisenberg når det er snakk om denne typen inngrep. Ikke et vondt ord om Oslo-sykehusene, men dette er altså et godt tilbud også her ved Ahus. Og fordi vi jo gjerne vil være førstevalget for de pasientene som sogner til oss, så har vi fortsatt en jobb å gjøre med informasjon om dette tilbudet, sier Inge Skråmm.

 

Per i dag kommer rundt 40 prosent av dem til Ahus for disse operasjonene – og Skråmm slår fast at det er plass til flere.

– Vi har i øyeblikket en ventetid på bare rundt fire uker fra søknaden bli levert, og ledige timer allerede i mars, opplyser han – og legger til at dette er en type inngrep som dekkes via folketygden, og der pasienten selv kan velge sykehus.

– Du trenger altså ingen privat helseforsikring for å få dette gjort, slår Inge Skråmm fast.

Fakta

  • Ortopedisk klinikk ved Ahus har siden 2011 hatt en målrettet satsing til pasienter med kne- og hofteleddsartrose, såkalt slitasjegikt.
  • Pasienter som får planlagte kne- og hofteoperasjoner går gjennom et spesialtilpasset behandlingsforløp kalt «Klar-ferdig-gå».
  • Opplegget består blant annet av «pasientskole» med informasjon og klagjøring uka før operasjon, ny og bedre smertebehandling, samt tre til fire dager med hjelp til selvhjelp etter operasjonen. Pasientene møter til operasjon på en mandag eller tirsdag, og skrives ut enten torsdag eller fredag.