Flagger ut datasystemet

KRITISKE: Konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst er kritisk til at foretaket vil flagge ut datasystemene – deriblant Ahus sitt.

KRITISKE: Konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst er kritisk til at foretaket vil flagge ut datasystemene – deriblant Ahus sitt.

Artikkelen er over 3 år gammel

Ledelsen i Helse Sør-Øst anbefaler å flagge ut datasystemet til et amerikansk IT-selskap.

DEL

Det melder NRK, som skriver at kontrakten er verdt 6 til 7 milliarder kroner.

– Vi kan ikke kommentere hvor store summer det er snakk om. Min anbefaling er at IT-infrastrukturen settes ut. Det er kun snakk om grunnmuren i datasystemet, ikke om pasientjournaler, sier Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, til NRK.

I dag har helseforetakets eget selskap, Sykehuspartner, ansvaret for datajobben.

Ansatte reagerer

Planene opprører de ansatte.

– Helsedata er sensitivt og bør håndteres i Norge. Helse Sør-Øst har ansvaret for 2,8 millioner nordmenn. Dersom dette flagges ut til kommersielle og multinasjonale selskaper, vil risikoen øke for at helsedata kan komme på avveie, sier konserntillitsvalgt Svein Øverland i Helse Sør-Øst til statskanalen.

– Det er selve grunnmuren i sykehusdriften som står i fare for å flagges ut til utlandet. Vi mener at det er viktig at sykehusforetakene har full kontroll over alle vitale helsedata, sier han.

Haster

Ifølge Cathrine Lofthus haster det med å få nytt datasystem på plass.

– Vi må modernisere, det er alle enige om. Pasientbehandling det viktigste, vi må se hvor vi kan hente ut ressurser.

– Har dere vurdert konsekvensen av at personell fra ulike land som ikke jobber for dere får tilgang IT-systemene?

– Her har vi ganske god kontroll. Vi har sikkerhetskrav, så det er ivaretatt. Disse dataserverne vil bli stående i Norge. Utredningen vi har gjort viser at en ekstern leverandør kan gjøre dette raskere og billigere, og vi ivaretar kvalitet, svarer Lofthus NRK.

Artikkeltags