Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand! 

I 2012 hadde Charlotte Olsen Elli så sterke magesmerter at hun var sengeliggende. Hun slet også med å gå på do. På grunn av magesmertene var hun som 20-åring ikke i stand til å jobbe eller gå på skole.

– Jeg følte at jeg var på stedet hvil, mens alle andre levde livet sitt, sier hun.

I en periode var hun på Ahus så ofte som en gang i måneden.

– De fant ikke noe galt. Jeg fikk beskjed om å roe meg ned, og at det bare satt i hodet mitt. Jeg ble ikke tatt seriøst, sier Olsen Elli.

Det skulle få store konsekvenser noen år senere.

Hadde prolaps

I 2014, etter to år med sterke magesmerter, fikk hun en koloskopi-undersøkelse på Ahus.

– De fant ingenting. Alt så fint ut. Men jeg ville ikke gi meg, for jeg kjente jo at ikke alt var fint, sier Olsen Elli.

Bare noen få dager etter undersøkelsen på Ahus henvendte hun seg til en privat klinikk. Der oppdaget de en 18 centimeter stor prolaps på tarmen.

– Jeg ble sendt til flere undersøkelser og det viste seg at tarmsystemet sviktet. Prolapsen gjorde at jeg ikke fikk noe ut, sier hun.

Prolapsen ble operert bort, men fortsatt var ikke alt som det skulle.

– Jeg trodde alt skulle bli bra, men problemene var ikke borte. Det viste seg etter hvert at tarmen var ødelagt av å gå med prolapsen i mange år, sier Olsen Elli.

Ny hverdag

Legene forsøkte flere løsninger, men til slutt var det ingen annen utvei enn å få en stomioperasjon. I juni i år fikk hun operasjonen.

Siden den gang har hun tilpasset seg den nye hverdagen med pose på magen.

– Jeg har blitt vant til det med tida. I begynnelsen ville jeg ikke forholde meg til det, så da var det mannen min som tok dritten, bokstavelig talt, sier hun.

I dag trives hun derimot godt med stomien.

– Jeg finnes ikke flau over den. Det er en naturlig del av meg og jeg er stolt av å ha stomi. Jeg elsker at den har gjort meg frisk, sier hun.

Mindre smerter

Hvis legene på Ahus hadde oppdaget hva magesmertene skyldtes tidligere, kunne stomien vært unngått.

– Det er helt forferdelig å tenke på. Men jeg vil ikke bære noe nag, fordi det hjelper ikke å tenke bakover. Jeg prøver å akseptere det, sier Olsen Elli.

I dag har hun mye mindre smerter.

– Nå vet jeg at dette er enden, etter å ha hatt livet på pause i fire år, sier hun.

Ahus beklager

Saken hennes har nå vært til behandling hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). De har konkludert med at Olsen Elli er påført en pasientskade som følge av svikt ved behandlingen på Ahus og at hun tilkjennes en erstatning. Hvor stor denne erstatningen blir er foreløpig ikke avklart, men Olsen Elli får allerede denne uka utbetalt et solid forskudd.

Ahus har sett vedtaket og vurderer avgjørelsen slik:

– Vi tar NPEs vedtak om at utredning og behandling ved sykehuset i november 2014 ikke var i tråd med god medisinsk praksis til etterretning og beklager de konsekvenser dette har hatt for pasienten. Vedtaket og begrunnelsen for dette vil være viktig i vårt interne forbedringsarbeid ved sykehuset, skriver medisinsk fagdirektør Pål Wiik i en e-post.

Ahus ønsker ikke å svare på hvordan det kunne skje at prolapsen ikke ble oppdaget.