Jessheimsokningen er på veien med en ny konsert. Torsdag er han klar for Kulturpuben i Lillestrøm.

(TEKST: HEIDI STEEN)

(FOTO: TOVITA RAZZI)

Kom Så Skal Jeg Vise Dere, er den treffende tittelen på Johansens nye konsertforestilling. Det er nettopp visesjangeren Frode Johansen ånder og lever for. Helst ville han bodd i en bobil og reist land og strand rundt og bare sunget og spilt.

Sinne gjør låtene ekte

Frode Johansen bruker det norske språket til å formidle følelser.

- Å skrive en låt er en følelsesmessig måte å reagere på. Jeg bruker fortellertradisjonen som musikksjanger. Teksten er sjefen i min kreative prosess, utdyper Johansen.

Dette kommer tydelig fram i blant annet de kjente låtene «En trøstevise til Therese Johaug», og i «DAB». I den første visa tar han et oppgjør med den fordømmende massen rundt skiløperen.

-Det er ikke bare i oppgangstider man skal ta vare på hverandre, sier Johansen.

Låta «DAB» ble skrevet da han ble opprørt over reaksjonene i landet, da FM-båndet skulle legges ned.

-Det er krig, nød og mye elendighet rundt i verden, og her sitter vi og hisser oss voldsomt opp om hvordan radiosignalene skal sendes ut. Jeg syntes perspektivet var latterlig, og i irritasjon blei låta skrevet. Låtene mine med de sterkeste sosialkommentarene blir bare bra og ekte hvis jeg er ordentlig engasjert i noe, eller jeg blir opprørt, noe jeg ble da, forteller artisten

Fokus på visetradisjon

Det er to indre faktorer som driver artisten, og som har drevet ham gjennom 25 år.

-Visene sier noe om hvordan jeg har det akkurat nå, og jeg ønsker å ta vare på norsk visetradisjon, forteller Johansen.

Johansen holder over 100 konserter i året, blant annet har han spilt for et fullsatt Chat Noir med sin «Elvis På Norsk»-forestilling, Nå er nye viser skrevet, og artisten gjester Kulturpuben på torsdag med disse.

-Jeg er mindre satirisk og viser en mer personlig side av meg selv i denne konsertrunden, men jeg har den samme humoren mellom låtene, ler Frode Johansen.

Visesangeren har spilt på Lillestrøm Kulturpub tidligere, sist med Kaia Huuse. Den 12. mars holder han konsert på Kulturbanken Kreti & Pleti på Jessheim.