Mandag er det fylkestingsvalg. Det kommer gjerne litt i skyggen av kommunevalget, og deltakelsen er også lavere her. Men dette nivået forvalter betydelige milliardsummer med ansvarsområder som videregående skoler, samferdsel, næringsutvikling, kultur, folkehelse og klima, som har stor betydning for oss alle.

Når jeg er så bombastisk i inngangen og spår borgerlig flertall i Akershus, skyldes det Høyres enorme posisjon i folkerike kommuner som Bærum og Asker, begge større enn Lillestrøm. Galluper i lokalavisa for Vest-regionen, Budstikka, antyder over 50 prosent og rent flertall for de blå. Også i deler av Follo-regionen står Erna Solbergs parti sterkt. Det blir en altfor tøff oppgave for Aps nye førstekandidat Hoda Imad (28) fra Lillestrøm kommune.

Anette Soll (61) har vært fylkesordfører i to perioder tidligere. Hun er fra Bærum, men hjertet banker også for Romerike. Hun er nemlig oppvokst på Åkrene i Lillestrøm kommune.

Akershus tok over etter Oslo som Høyres beste fylke i 1997, og har siden vært det i alle valg. Fra 2007-2019 hadde de fylkesordføreren i samarbeid med Frp, KrF og Venstre, før en tullete politisk hestehandel som Venstre var pådriver for, førte til bastardregionen Viken. Akershus, Østfold og Buskerud ble slått sammen til ett fylke. Det naturlige ville vært å fusjonere naboene Oslo og Akershus som utgjør ett bo- og arbeidsmarked. Men Oslo sa nei, og fikk viljen sin.

Nåværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ble første fylkesrådsleder i den parlamentariske modellen Viken. At Ap maktet det, skyldes flere forhold: Høyre gjorde et dårlig valg i 2019, særlig i Østfold og Buskerud, partner Senterpartiet gjorde det skarpt, og Ap står sterkt i Østfold.

Med rødgrønn regjeringsovertakelse for to år siden, ble det reversering av Viken, men det parlamentariske styresettet- ikke formannskapsmodellen - beholdes i nye Akershus.

Akershus er heller ingen ideell konstruksjon. Det gamle fylket var delt i tre regioner – Romerike, Follo og Asker og Bærum – som har lite med hverandre å gjøre. Regionene er geografisk splittet av Oslo, og nå blir også Hadeland med. Jevnaker og Lunner kommuner følger med på lasset i kjølvannet av Viken-oppløsningen. De er tradisjonelt rødgrønne bastioner, men har for få velgere til å påvirke helheten.

Nye Akershus får 21 kommuner, mot det gamle fylkets 22. Men flere kommuner er slått sammen i det gamle fylket, som Skedsmo, Fet og Sørum til Lillestrøm og Ski og Oppegård til Nordre Follo. Kommunesammenslåingene for fire år siden dro også inn Rømskog i Aurskog-Høland, mens og Røyken og Hurum ble en del av Asker i 2020.

Akershus blir landets største fylke med nær 720.000 innbyggere. Og Høyre-styrt. Det tør jeg vedde en femmer på.