Gå til sidens hovedinnhold

Ny singel og musikkvideo fra Kaya

Innsendt

Kaya - ‘Nightmarine’-lansering og korona-karantene på hytta i Hurdal

Rare tider byr på muligheter og utfordringer på hjemmebane

Lørdag 10. oktober lanseres musikkvideoen til den nye singelen Nightmarine, fra den Liverpool-baserte norske artisten Kaya, under aliaset ‘Kaya & the Science of the Lamps’. Singelen ble sluppet 28. september. Kayas familie har vært bosatt på Jessheim siden 1997.

I disse koronatider tok Kaya med seg hjemmestudioet og sin engelske mann til et halvår i hjemlandet da hun tilbudt en utvidet stilling som fagrådsleder for sang og pedagogikk på Bårdar Akademiet i Oslo.

Sangen er inspirert av sorgen rundt dødsfallet til Kayas far, Tor-Jahn, som var marinbiolog. Tittlelen Nightmarine er et ordspill på marineblått og mareritt (nightmare), og den blir svanesangen til Science of the Lamps, da Kaya går videre som soloartist. Det er ikke bare ordspill Kaya liker, hun er også fan av nummerlek, og musikkvideoen kommer ut klokka 20.10.10 den 10.10.20.

Videoen er produsert av den portugisiske multimedia-artisten Beatriz Leonardo og er laget i teknikken rotoskoperingsanimasjon - der artisten tegner på film for å skape realistiske bilder. Med nydelige tegninger av en verden under vann maler Beatriz bilder som vekker følelsen av overveldelse og sorg som passer sangen veldig godt.

- Sangen betyr mye for meg, og jeg er stolt av det ferdige produktet, sier Kaya

Beatriz Leonardo fokuserer mest på print, illustrasjon og animasjon. Hun elsker mytologi og å fortelle historier gjennom det visuelle, og liker å eksperimentere med symbiosen mellom det analoge og det digitale. Hun skaper fysiske objekter og overfører dem til digital media og gir de liv, og det har hun absolutt gjort med den lille damen som danser gjennom rotoskoperingsanimasjonsvideoen til Nightmarine.

- Tiden med Science of the Lamps har vært fantastisk, og vi har spilt hundrevis av konserter og festivaler, inkludert debuten for Nightmarine Spectrafestivalen i Aberdeen i 2018, forteller Kaya om det internasjonale samarbeidet med bandet som medvirker på denne plata.

Mesteparten av innspillingen, utenom vokal, var gjort ferdig på Big Smoke Studios i London før England innførte “lockdown”. Den er produsert av Kaya i samarbeid med Ryan John Griffiths. Den ble så sendt til masteringstudioet The Bakery i Los Angeles der Peter Hewitt-Dutton, som også mastret de forrige to utgivelsene, ferdigstilte sporet.

Musikerne var Science of the Lamps-veteranene Luke Moore (Cello), Giles Stelfox (Trommer), Angus Parkin (gitar) og produsent Ryan John Griffiths (Bass og ekstra gitarer). De tette og stemningsfulle harmoniene kommer fra “The Usherettes”; Fiona Currie, Emily Rose and Mica Bernard, samt koret ACM Electron, som Kaya var musikalsk leder for da hun bodde i London.

Nightmarine er oppfølgeren til Science of the Lamps´ 2019-utgivelse STRAWS, som ble beskrevet som "incredibly catchy" av essentiallypop.com. Musikkvideoen til STRAWS ble tatt opp på Aberdeen’s Festival of Light i 2018, som også var scenen for Nightmarine debuten.

- Jeg har hatt æren av å jobbe med folk jeg respekterer og er glad i helt fra Los Angeles til London og Tavira under lockdown. Situasjonen har vært perfekt for å samarbeide og skape utøvende kunst internasjonalt. Nå håper jeg at det åpnes mer for konserter igjen og jeg gleder meg til å spille mer i Norge og jobbe mer med norske artister og sangere, selv om det er kjempespennende å kunne jobbe internasjonalt over nettet. Tenk om lockdown hadde skjedd for 20 år siden!, sier Kaya

Kaya har ikke bodd i Norge siden hun pakket kofferten og reiste til England for å studere på LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) i 1999. Der underviste hun også i 7 år, før karrieren tok henne videre. De siste par årene har hun pendlet mellom Storbritannia og stillingen som fagrådsleder for sang og sangpedagog på Bårdar Akademiet. Etter noen år med bosted delt mellom Liverpool og London og oppdrag i Irland og Norge har 2020 vært et roligere år. Selv om det har vært skummelt med virus, har hun satt pris på tid i ro i leiligheten i Liverpool og har bygget opp en internasjonal karriere som sangpedagog og artistutvikler. Nå ser hun frem til å tilbringe tid med venner og familie i Oslo, og med ny nevø som ankommer rundt samme tid som musikkvideoen slippes.

- Nå blir det spennende å være litt lengre i Norge, selv om omstendighetene er rare, sier Kaya.

Kommentarer til denne saken