Norwegian-sjefen: Skal gjøre alt i vår makt for å oppfylle betingelsene

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian kommenterte regjeringens forslag til tiltakspakke for luftfarten torsdag kveld. Til venstre flyselskapets finansdirektør Geir Karlsen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian kommenterte regjeringens forslag til tiltakspakke for luftfarten torsdag kveld. Til venstre flyselskapets finansdirektør Geir Karlsen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto:

Av

Norwegians konsernsjef Jacob Schram sier flyselskapet umiddelbart snur seg rundt for å oppfylle kravene som stilles i lånegarantien for luftfarten.

DEL

– Vi har hatt god dialog med myndighetene, og har vært knalltydelige på at det vi trenger, er likviditet og vi trenger det hurtig, sa Schram da han kommenterte tiltakene på en pressekonferanse torsdag kveld.

Et flertall på Stortinget går inn for en garantiordning på 6 milliarder kroner til flyselskapene, hvor staten bidrar med 90 prosent og selskapene må låne de resterende 10 prosent fra en bank eller annen finansinstitusjon.

Begynner i morgen

Halvparten av pakken – 3 milliarder kroner – går til Norwegian, men det stilles spesielle betingelser. Et krav er at finansielle kreditorene frafalle renter og utsette avdrag i tre måneder for å få tilgang til garantiene. Selskapet må også sikre økt egenkapital.

Schram ville ikke kommentere betingelsene eller om kravene er realistiske. Men han understreket at de vil gjøre alt de kan.

– Vi skal snu oss rundt og begynne på dette i morgen, sa han.

Tid til juni

Lånegarantien skal holde flyselskapet i gang fram til juni. Schram sier de nå har denne tidshorisonten å forholde seg til. Men tidene er svært uvisse for luftfarten.

– Hvis det fortsetter, tror jeg myndighetene er forbered på å ta en ny dialog. Det tror alle parter er innstilt på, sa konsernsjefen.

SAS: Gir oss pusterom

SAS er svært fornøyd med forslaget til garantiordning som et flertall på Stortinget går inn for.

– Lånegarantien er et konstruktivt forslag som gir SAS et pusterom i en utfordrende situasjon, skriver finansdirektør Torbjørn Wist i en pressemelding.

Han gir stortingspolitikerne honnør for å ta flybransjens krevende situasjon på alvor.

Gjennom garantiordningen foreslås det at SAS får låne 1,5 milliarder kroner, hvorav staten stiller 90 prosent til rådighet.

– SAS vil nå studere vilkårene og detaljene i forslaget og jobbe videre med hvordan vi best kan benytte løsningen som ble presentert torsdag kveld, sier Wist.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken