Kjære ordfører!

Jeg kjenner deg ikke; har bare sett bilder av deg i RB. Men du ser ut som en hyggelig fyr som sikkert har en familie som du er glad i. Om noen år er du også gammel nok til å ha barnebarn som du syns det er morsomt å leke med. Men i byen du styrer vil du ikke ha noen av dem, og tydelig går det fram av Byutviklingsplanen for Lillestrøm at barnefamilier er uønsket. Der framheves et voldsomt engasjement for mangfold; men intet ord om barn i gater og parker.

Du hadde kanskje ikke tenkt at det skulle bli sånn; men når du overlater samfunnsutviklingen til entreprenørselskaper og eiendomsspekulanter, så blir det leiligheter til 100.000 kroner per kvadratmeter. Og det er jo kjempegøy med luksus til pengesterke pensjonister og oppkomlinger.

Byen vår har i mange år båret preg av at utviklingen er overlatt til enkeltpersoner og selskaper som kynisk utnytter boligsituasjonen, selger seg inn med en tilsynelatende sosial holdning og ender opp med milliardinntekter tjent på boliger ingen normale småbarnsforeldre noensinne har råd til å flytte inn i.

Denne jakten på Akerbrygge-klientellet med assistanse fra eiendomsspekulanter og meglere startet før din tid; men hvorfor fortsetter du den politikken? Hvorfor kan du ikke som sosialdemokrat tenke på borgerne dine? Den neste generasjonen trenger ikke å starte livet som gjeldsslaver bare for å kunne bo i rimelig avstand med både buss og bil til barnehager, skoler og jobber.

En rask gjennomgang av utbyggingsprosjektene som står i kø, med igjenfylling av Nitelva på topp, bærer ingen av disse preg av sosial byutvikling. Det er trist og du er sikkert enig, ordfører Jørgen Vik; småbypreget er borte. De små butikkene på gateplan er forsvunnet, i de koselige butikkvinduene henger det salgsplakater for byens luksuriøse boliger; hvis de ikke er tomme, og Storgata er blitt en ren restaurantgate. Det er snart umulig å kjøre bil gjennom byen (sykkel og sparkesykkel blir stadig vanskeligere når du passerer 80) og Lillestrøm City blir vel snart en boligblokk for de velsituerte, og vi må kjøre til Strømmen Storsenter i stedet.

Det er sannsynligvis for sent å gjøre noe med dette. Men Jørgen, ikke kom siden å si at dette ikke var en villet politikk.

Ola Pramm, Lillestrøm