VMax-entusiastene, Wille Skinnars og Bent Bones er spente og ruller inn 18 Yamaha VMax-modeller for mc-messa, helt fra den første kom i 1985 til den eneste som så langt er solgt i Norge i 2015.

Og selvfølgelig viser de fram landets eneste jubileumsmodell fra 2005. Syklene kommer fra hele landet, fra Tromsø i nord til Farsund i sør, og selvfølgelig er Romerike representert med tre sykler fra Fetsund og Eidsvoll.

Premie-Max

Fetsokningen og styremedlem i VMax-klubben, Wille Skinnars, er behørig premiert med en av sine to VMax'er. 12-15 pokaler pryder en krok i garasjen i Fetsund.

– Jeg er mest stolt av pokalen «Peoples Choice 2014» fra Oslo Motorshow i Lillestrøm.

Men VMax-entusiastene viser ikke bare fram sine sykler på utstillinger.

– Jeg kjører dragrace, sier Skinnars og har flere medaljer fra slike løp.

VMax 30 år

I år er det 30-årsjubileum for VMax-sykkelen. Det betyr at den første modellen er veteransykkel i år. På grunn av jubileet har klubben satset på stor stand på årets mc-messa. 18 sykler, store posters og tv i gulvet.

– Vi ønsker å vise fram syklene, originale og ombygde, men også miljøet rundt syklene og klubben som har 250 medlemmer, sier Skinnars.
I sommer forsøker VMax-entusiaster verden over å sette ny Guinness world record. De vil samle flere enn 1.500 VMax-sykler i Oberbronn i Frankrike. Den gamle Guinness-rekorden er på 637 sykler.

– Hva er det med VMax som gjør den så spesiell?

– Det er en fantastisk maskin omkranset av et flott miljø. En sykkel og et miljø med hjerte og sjel, sier klubbleder Bent Bones.

Største super-show i Norge

Årets mc-messe består av 130 utstillere og mange aktiviteter for hele familien.

Både lørdag og søndag serveres to supershow av André Villa (32), motocross-«pensjonist», av helsemessige årsaker.

– Jeg har trappet ned på konkurransekjøring og kjører nå en tryggere linje, sier han.

Det han mener er ikke at det er mindre risiko å kjøre freestyle motorcross-show.

– Nei, vi kliner til likevel. Men i motsetning til tidligere kjører jeg nå bare to-tre show i året mot 15 konkurranser i året tidligere, sier han.

Villa har med seg tre andre motorcrosskjørere og fire bmx-kjørere og har koreografert et supershow som bygger opp til et klimaks.

– Det blir det største og mest komplette show som har vært i Norge, sier André Villa.

Han er en av flere ambassadører for «Kjør for livet». Det er et opplegg som gir barn og unge inspirasjon, motivasjon og mot til å tro på seg selv og sin fremtid. Ved hjelp av motor og motorsport, opplever deltakerne samhold, samhandling, mestring og engasjement som fører til læring og utvikling.

Storinnrykk

Tommy Larsen, prosjektleder for mc-messa, sier at dette denne mc-messa skiller seg vesentlig ut fra tidligere.

– Aldri har det vært presentert flere nye modeller. Kombinert med avgiftslette på mc og full fart i mc-salget, blir dette en mc-boost med drøyt 20.000 besøkende.

Han sier at 2015 ser ut til å blie et svært godt mc-år.

– Mc-salget synes å ha en vekst på 80-90 prosent. Det gjør at det blir flere motorsykler på veiene og det gjør at jeg tror mc-messa i år blir veldig attraktiv. André Villas motorshow og en egen mc-hall der barn for kjøre selv, gjør denne messa til en familievennlig messe, sier Tommy Larssen.

En annerledes mc-verden

Mc-verden er ikke helt den samme som tidligere. Fortsatt har du tradisjonelle sykler. Men den teknologiske utvikling har gjort motorsykkelen til noe mer. Nå lages motorsykler som forebygger enkelte soloulykker i sving, i følge Larssen.

I tillegg er motorsykkelen gjort tilgjengelig for alle, også for folk med ulike funksjonshemminger.