– I praksis blir grensen stengt for alle som ikke er bosatt i Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) onsdag, men tilføyde at det er noen unntak.

– Dette sikrer at kritiske varer og tjenester kommer inn til Norge, men det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene.

Utlendinger bosatt i EØS-området, EØS-borgere bosatt i tredjeland og folk fra land utenfor EØS som har oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid eller studier, derunder sesongarbeid, er blant dem som fra fredag ikke lenger får innreise.

Reglene vil bli vurdert på nytt om to uker og er i samsvar med anbefalingen til Helsedirektoratet.

Solberg har imidlertid varslet at «vi må være forberedt på at vi kommer til å ha strengere innreiserestriksjoner en stund lengre enn de 14 dagene».

Kan bli dramatisk for næringslivet

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier signalene fra næringslivet tilsier at to uker med innstramminger er levelig, men at noe mer «blir alvorlig».

– Hvis dette begrenses til halvannen til to uker, kan vi klare det. Men hvis det varer lenger eller blir gjentatt med ujevn hyppighet fremover, vil det være en alvorlig situasjon for mange bedrifter, sier Almlid.

Til Dagsrevyen sa Almlid at han har forståelse for at regjeringen innfører strengere tiltak, men understreket at det må gjøres «på en måte der vi samtidig berger bedrifter og arbeidsplasser».

Kan mangle arbeidskraft

Solberg sa på pressekonferansen onsdag at det ikke er gjort beregninger av de økonomiske konsekvensene av de nye innreisereglene. Byggebransjen og verftsindustrien er blant dem som er svært avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

Hun vedgår at noen bedrifter følgelig kan komme til å måtte permittere nordmenn.

– På bransjenivå sier mange at dette vil kunne fungere, men for enkeltbedrifter kan det være kritisk, sa Solberg.

Regjeringen skal ha møter med bransjeorganisasjoner torsdag.

Vinterferie i Norge

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ber nordmenn forberede seg på å tilbringe vinterferien i Norge.

– For det første får de en vinterferie i Norge, det er det viktigste, svarte Høie på spørsmål om hva slags vinterferie nordmenn har i vente.

– De kommer ikke til å møte så mange fra andre land på vinterferien i Norge, fortsatte han.

Statsminister Erna Solberg ba også om at ferieturer til utlandet unngås.

– Til de nordmenn som har synes at det har vært greit å reise til utlandet på ferie, vil jeg si at det er det ikke lenger, sa hun.

Press fra opposisjonen

Flere i opposisjonen, blant dem Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, har presset på for strengere tiltak rundt innreise og testing på grensa.

– De siste dagene har vi fått vite at vi ikke har den kontrollen. Det kommer folk inn som krysser av at de har alt i orden, også har de ikke det. De har med seg smitte inn. Kontrollverket virker ikke og da må et så drastisk tiltak som i dag til, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK og fortsatte:

– Det kunne vært unngått om kontrollene hadde vært bedre tidligere.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener at den siste innstrammingen ikke kom en dag for tidlig.

– Fremskrittspartiet har over lang tid etterlyst tiltak for å få reell kontroll på grensene. Regjeringen har likevel vært lite lydhøre, og med det vært konstant på etterskudd. Det har rett og slett ikke vært godt nok, sa Listhaug.

Nedgang i smitten

I FHIs siste ukerapport kom det fram at smittetallet har falt med 53 prosent siden årets første uke. Nedgangen i antall registrerte koronatilfeller har vært klar de siste to ukene.

I uke 3 er det så langt meldt om 2.180 tilfeller. Det er en nedgang på 27 prosent sammenlignet med uke 2 og 53 prosent siden uke 1, da det ble meldt om 4.645 tilfeller.

R-tallet er nå på 0,6, anslår FHI. R-tallet antyder hvor mange en koronasmittet person smitter videre.

Onsdag var det påvist 135 tilfeller av det britiske mutantviruset og to tilfeller av den sørafrikanske varianten i Norge, ifølge ukesrapporten.