Vitaminjuice var narkotika

LITEN LAST VAR STORT BESLAG: Juicekartongene var ikke forsøkt gjemt. Bilføreren i slutten av 20-åra ble tatt hånd om av politiet og varetektsfengslet. Foto: Tollvesenet

LITEN LAST VAR STORT BESLAG: Juicekartongene var ikke forsøkt gjemt. Bilføreren i slutten av 20-åra ble tatt hånd om av politiet og varetektsfengslet. Foto: Tollvesenet

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er første gang vi gjør beslag av flytende amfetamin, forteller seksjonssjef Morten Nystuen, og roser tollerne.

DEL

(Glåmdalen): Den polske mannen i slutten av 20-åra hadde tilsynelatende alt i orden da han kom kjørende over grensa ved Magnormoen på ettermiddagen 26. januar. Han hadde en vanlig personbil og var på vei til Bergen for å jobbe.

I bagasjen hadde han fire kartonger med juice – noe som ikke er spesielt uvanlig. Det var likevel noe ved historien til mannen som trigget magefølelsen til tollerne.

– Det var blant annet noe ved reiseruta som skurret. Han skulle til Bergen, og kom inn fra Sør-Sverige. Det er ikke den korteste veien. Også var det vel andre ting ved historien som fikk tollerne til å plukke ut bilen for nærmere kontroll, forteller seksjonssjef Morten Nystuen ved Tollvesenet i Kongsvinger.

Avslørt av skanner

Det viste seg å være en usedvanlig god avgjørelse. En skanning av de fire kartongene avslørte nemlig at det slett ikke bare var multivitamin-juice med 12 forskjellige vitaminer mannen hadde tatt med seg på den lange reisen.

– Kameraet viste at det var litt mindre væske i den ene kartongen. Der hadde smugleren gjort en «feil». Innholdet ble testet, og det viste seg å være flytende amfetamin på den ene kartongen, sier seksjonssjefen, som aldri før har beslaglagt dette stoffet i Hedmark.

Nystuen beskriver beslaget som stort. Innholdet i kartongen tilsvarer rundt fire kilo amfetamin i pulverform, basert på utregninger av stoffets reinhet.

Stor gateverdi

Ifølge politi.no er én brukerdose amfetamin på omtrent 0,20 gram og har en gateverdi på rundt 1000 kroner.

Seksjonssjefen roser tollerne som plukket ut bilen.

– Alt så uskyldig ut, og det hadde absolutt vært mulig å overse dette. Tollerne gjorde en god jobb, slår han fast.

I 2015 hadde tollvesenet i Kongsvinger et toppår med amfetaminbeslag. Etter at kameraene ble tatt i bruk, sank smuglingen betraktelig. I 2016 var det ingen store amfetaminbeslag, med unntak av 300 gram som var gjemt i et brannslokkingsapparat.

Artikkeltags