Russland slo Norge 29-28 i november i fjor. Siden da hadde Norge 15 seirer og én uavgjort før nedturen mot nederlenderne.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson var tydelig frustrert i førsteomgangen. Det norske forsvars- og keeperspillet var langt under det nivået han ønsket seg.

Nederland scoret hele 18 ganger før pause. Det er langt mer enn det et norsk landslag har som grense for baklengsmål i løpet av én omgang.

Norge spilte uten sitt midtforsvar fra VM-sluttspillet i fjor. Der ble det norsk gull med Kari Brattset Dale (gravid og uaktuell for EM) og Maren Aardahl (ikke i kamptroppen torsdag) i svært sentrale roller.

Positiv Mørk

Nora Mørk viste EM-form med storspill i angrep i 1.-omgangen. Hun var innblandet i det aller meste som førte til norske scoringer.

Hergeirsson lot ferske navn som Anniken Wollik, Kristina Sirum Novak og Thale Rushfeldt Deila få spilletid.

På det verste lå Norge under 17-27 mot Nederland.

Norge fortsetter turneringen i Stavanger mot Danmark (lørdag) og Brasil (søndag).

Dårlig tid

Hergeirsson har mulighet til å spisse laget sitt vesentlig mer enn det han gjorde torsdag, men kollapsen var likevel foruroligende for kvinnehåndballens store dominant de siste 24 årene.

Den første norske EM-kampen spilles fredag neste uke mot Kroatia. Norge er tittelforsvarer i EM etter gullet i 2020. Med i gruppen er også Sveits og Ungarn.

De tre beste fra puljen spiller hovedrunde og møter der de tre beste av Sverige, Danmark, Slovenia og Serbia.

Fra hovedrunden går de to beste videre til semifinale.