(Nettavisen): Personkundene har dessverre en tradisjon for å ta ut penger av aksjefond når børsene faller, og særlig nå de faller mye, for så å starte sparingen igjen når markedet har steget over lang tid. Dermed gjør man det man ikke burde gjøre: Selge på lave kurser og kjøpe på dyre. Kundene oppnår dermed ikke den forventede avkastningen som aksjefondene gir. Og det klassiske mønsteret har gjentatt seg under børsuroen de seneste ukene

– Ja, det som skjer i personmarkedet når det har vært store korreksjoner, er at kundene reagerer veldig raskt ved å ta pengene ut. De investerer faktisk motsatt av det de burde gjøre, sier investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen Fondene til Nettavisen.

Over 2,3 milliarder

Statistikk fra Verdipapirfondenes Forening viser at per november i fjor hadde personkundene i Skagen netto i 2018 tatt ut 2,32 milliarder kroner fra forvalterens aksjefond.

– Er det slik at småsparerne blir nervøse når det er urolige tider og tar ut penger av aksjefondene ved store børsfall?

– Ja, det var det klassiske mønsteret som gjentok seg i fjor høst, og vi ser at mønsteret gjentar seg gang på gang. Vi kan ikke annet enn å opplyse kundene våre om historikken, men til syvende og sist er det de som skal sove godt om natten, svarer Morris.

Langsiktig

Hun sier at noen av aksjefondskundene flytter pengene over i rentefond, og Skagen anbefaler det fremfor at kundene går helt ut av fondsmarkedet.

- Da er det kanskje lettere å gå inn i markedet når de tror at børsene igjen er på vei opp, men ofte blir det slik at kundene får dårligere avkastning enn fondene. Man skal være langsiktig og kjøpe når det er korreksjoner, formaner investeringsdirektøren.

Men det er kjønnsforskjeller ute og går, og det er kvinnene som er flinkest til å spare riktig.

- Det er et veldig interessant tema. Generelt er forskjellen mellom kvinner og menn, at kvinnene er mer langsiktige. De handler færre ganger i markedet, de «trader» mindre. Å være langsiktig er helt vesentlig for at du skal greie å få avkastning, sier Morris.

Treffer ikke

Menn skal derimot prøve å være litt smarte og «time» markedet, det vil si å treffe riktig på kurssvingningene. Det er en vanskelig øvelse selv for proffene.

- Ja, denne timingen holdt jeg et foredrag om på et julearrangement, og da hadde jeg statistikk som nettopp viste det, kommenterer Morris.

Hun holdt tirsdag et foredrag på den årlige nyttårskonferansen til Skagen Fondene på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo. Fondsforvalteren har i 16 år avholdt denne konferansen, en konferanse som samler nærmere 500 deltakere. Temaet for Morris´ foredrag var at folk burde plassere mer av pengene i de fremvoksende økonomiene, eksempelvis økonomier som den kinesiske. Skagen Fondene har flere utenlandske fond som med stor eksponering i Asia, blant annet aksjefondet Skagen Kon-Tiki, som investerer i vekstmarkeder.

Billig?

- Det vi har sett i det siste, er at interessen for Kon-Tiki har økt. Jeg tror nok ikke bare vi, men veldig mange har begynt å snakke om den lave prisingen av aksjemarkedene i de fremvoksende økonomiene. Aksjemarkedene her er priset 20-40 prosent lavere enn markedene i utviklede økonomier. Den store korreksjonen vi har hatt i aksjemarkedet, gir også muligheter, sier Morris.

- Hva tror du om børsutviklingen i 2019?

- Det er ingenting nå som viser at det skal komme en korreksjon på kort sikt, selv om man aldri kan spå når korreksjoner skal skje. I fjor trodde jeg at 2018 skulle bli bra, fordi verden så bra ut. Til og med nordkoreanerne var invitert til de olympiske vinterlekene, de geopolitiske tingene var under kontroll. Den amerikanske arbeidsledigheten var på rekordlave nivåer. Så plutselig kommer Trump med handelskrig, og det er uro i Tyrkia, sukker Morris.

Spennende

- Men det er flere markeder som ser spennende ut, og vi har mye eksponering mot Japan og Sør-Korea. I økende grad har vi benyttet oss av det store fallet i Kina og kjøpt mye aksjer der.

Morris vil ikke konkretisere hva hun tror Oslo Børs kan stige med i 2019.

- Nei, det er vanskelig å svare på, fordi vi er langsiktige og ikke så opptatt av den kortsiktige avkastningen.