Gå til sidens hovedinnhold

Nok en gang skyver regjeringen unge til side

Leserinnlegg

Myndighetene prioriterer vin og alkohol til voksne, samtidig lever barn og unge usosiale liv preget av hjemmeskole, stengte treningssentre og fritidstilbud. Hva slags samfunn er det egentlig regjeringen ønsker?

Nok en gang skyver regjeringen unge til side. Prioriteringen ligger hos vin-tørste voksne mennesker. Egen og andres helse risikeres for et glass vin å finne over kommunegrensen. Lørdag den 23. Januar ble det vedtatt at Vinmonopolet skulle stenge, kort tid endret regjeringen mening. Søndag den 24. januar åpner helseminister Bent Høie Vinmonopolet igjen. Med begrunnelse om at noen kunne få abstinenser. Hvis helseministerens svar til abstinenser er å øke alkoholforbruket, burde regjeringens satsing på rusomsorgen økes drastisk, for køen med vin-tørste voksne mennesker vil ingen enda ta.

Jeg forstår godt at regjeringen har mange hensyn å ta for å holde smittepresset nede, men hvilket signal sender det når barn og unge har måttet leve med en uforutsigbar skole, stengte fritidstilbud og ensomhet?

Barn og ungdommer har vært tålmodige. Stolt på helsefaglig råd, vært i utallige karantener og akseptert koronarestriksjoner. Om ikke alle, men de fleste. Man har akseptert å leve mindre sosiale liv, i håp om å bremse smitten og vente på lysere tider. Fritidstilbud har vært stengte, og ensomheten har til tider tatt overhånd. Allikevel blir de som roper høyest prioritert. Nemlig vin-avhengige voksne mennesker som har vært på pol-flukt.

Dager preget av stress og depresjon skal barn og unge få trøst i at mor og far kan ta et glass vin. Tilgangen på vin har blitt viktigere enn barn og unges tilstedeværelse i samfunnet. Uten sosialt samvær med venner og fritidstilbud – får vi slengt honningsøte ord etter oss av politikere som ikke har tatt innover seg alvoret. «Det kommer til å bli bedre», sier de, men når?

I henhold til organisasjon Av og til mener 1 av 10 norske barn at foreldrene drikker for mye alkohol. Det er stor forståelse for at regjeringen og myndighetene har mange bekymringer å ta hånd om, men en kort nedstengelse av Vinmonopolet hadde gagnet samfunnet. Det vil gagne barn som lever med foreldre som har alkoholproblemer. I koronatiden omgir vi oss ikke like mye som før, å legge merke til barn som lever med en far eller mor med alkoholavhengighet vil være vanskeligere. Har regjeringa glemt dem?

Ikke nok med at det sosiale ungdomslivet er nærmest borte, frykter mange elever eksamen. Regjeringens våte drøm om å presse stressfulle ungdommer i eksamenssaler kan bli virkelighet – på tross av faglige råd. Utdanningsdirektoratet har anbefalt at skriftlig eksamen burde avlyses, Arbeiderpartiet og SV har gått inn for å avlyse eksamen – i mellomtid venter vi svar fra Guri Melby.

Vinmonopolet åpner igjen, ikke på grunn av abstinenser eller frykten for hjemmebrent, men på grunn av voksne mennesker som ikke tok innover seg dagens konsekvenser.

Ramjar Latifi, politisk nestleder i AUF i Akershus og nestleder i Ullensaker AUF, Jessheim

Kommentarer til denne saken