Gå til sidens hovedinnhold

– Ble sjokkert da jeg så dette bildet

Artikkelen er over 6 år gammel

Nittedal: Martin Sandqvist (47) har brukt snus daglig i 30 år. Etter å ha sett hvilke skader snusen gjorde i munnen hans vil han vise fram bildene til skrekk og advarsel for ungdom.

– Jeg ble sjokkert selv da jeg så disse bildene som tannlegen min tok. Det var skremmende, sier Martin Sandqvist fra Nittedal til Romerikes Blad.Han har brukt snus daglig i 30 år. De siste årene gikk det med halvannen boks i døgnet.

– Avhengigheten var så sterk at jeg la inn snus automatisk i søvne, forteller han.

Men i fjor sommer fikk 47-åringen seg en alvorlig vekker da Nittedal tannklinikk oppdaget omfattende skader i munnen hans.
 

Seks åpne sår

Ved en hjørnetann hadde tannkjøttet trukket seg helt tilbake, beinet var blitt borte og store deler av roten var synlig. I tillegg ble det påvist seks åpne sår. Skadene hadde oppstått som følge av snusbruk, ifølge tannlegen.

– Det var en sviende smerte hver gang jeg la inn en ny snus, men det pleier jo å svi litt så jeg tenkte ikke over det. Jeg pleier heller ikke å brette opp leppa foran speilet, så jeg hadde ikke selv sett hvor ille det var før tannlegen gjorde det, sier Sandqvist.

Da tannlegen oppdaget skadene i 47-åringens munn ble han umiddelbart henvist til tannlegehøyskolen.

Ikke kreft

– Der ble det tatt celleprøver av meg, for å undersøke om det var kreft i munnen min. Heldigvis var det ikke det, sier Sandqvist.

47-åringen har likevel ikke satt på lokket på snusdåsen for godt, riktig ennå.

– Jeg snuser fortsatt i dag, men nøyer meg med en boks posesnus hver fjortende dag. Denne legges på den andre siden av munnen enn der såret er. Men mitt helt klare mål er å bli helt snusfri, sier Sandqvist.
 

Skrekk og advarsel

Han synes det er bra at Nittedal tannklinikk nå fokuserer på snusbruk blant unge. 47-åringen vil også selv bidra med det han kan for å få færre til å bruke snus.

– At røyk er farlig har vært framme mye i mediene, men det er ikke like kjent hvor farlig snus kan være. Nå som jeg har sett hva snusen kan forårsake vil jeg vise det fram til andre. Jeg håper bildene kan være et eksempel til skrekk og advarsel, spesielt for unge, sier nittedølen.

Kartlegger unges snusbruk

Prisen for snusbruk kan bli høy å betale i form av munnskader og sykdom, advarer klinikksjef Kari Anne Karlsen ved Nittedal tannklinikk.

Nå har hun og kollegene startet et prosjekt der de vil gjøre en innsats for at færre unge skal begynne med snus, og motivere de som har begynt å bruke snus til å slutte. Målgruppen er unge i alderen 15 til 17 år.

– Grunnen er at vi hører at mange unge i videregående og faktisk helt ned i ungdomsskolen bruker snus. Det er bekymringsfullt, sier Karlsen til Romerikes Blad.

– Hele skoleklasser

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at flere unge bruker snus nå enn tidligere. I 2013 svarte 21 prosent at de bruker snus daglig i aldersgruppa 16 til 24 år, mot 19 prosent året før.

Blant unge menn er det 27 prosent som bruker snus daglig, blant unge kvinner er tallet 14 prosent.

Spør om snus

Når pasienter i prosjektets målgruppe kommer til Nittedal tannklinikk for ordinær undersøkelse, tas spørsmålet om bruk av snus opp. Pasienter som bruker snus registreres. Eventuelle slimhinneforandringer noteres også.

– Vi gjør en kartlegging for å se omfanget og om tallene fra SSB stemmer. Vi tror det er flere unge snusbrukere enn tallene viser, blant annet fordi vi vet at det er hele klasser på videregående som snuser, sier Karlsen.

I fjor ble det innført forbud mot bruk av snus i skolen.
 

Kreftfare

Gule tenner, tilbaketrukket tannkjøtt, uønskede forandringer i munnslimhinnen og mulige forstadier til munnhulekreft er noen av konsekvensene tannklinikken bruker for å advare ungdom mot snus.

– Tilbaketrukket tannkjøtt vokser ikke ned igjen. Snus inneholder også nikotin som er avhengighetsskapende. Nikotinavhengighet utvikles særlig raskt hos barn og unge, og kan oppstå selv om de bare røyker eller bruker snus av og til. Bruk av snus er også assosiert med forhøyet blodtrykk og økt dødelighet etter hjerteinfarkt og slag, opplyser Karlsen.

Hun viser til at det svenske folkehelseinstituttet, verdens helseorganisasjons kreftforskningsinstitutt og EUs ekspertgruppe SCENIHR alle fastslår at snus er kreftframkallende.
 

Blir overrasket

Ifølge Karlsen blir noen av ungdommene som tas med i prosjektet overrasket.

– For dem som ikke snuser så er det jo greit, de er stolte av at de ikke snuser. Men noen av dem som snuser blir overrasket over at vi spør. Flere av dem bekrefter også at de snuser, sier Karlsen.

Prosjektet avsluttes i 2016.

Fakta
 

  • Røyking blant unge har gått jevnt nedover det siste tiåret, men tallet på unge snusbrukere øker sterkt. En av tre unge menn, og nesten hver fjerde unge kvinne, snuser.
  • Den sterke økningen i snusbruk kom da industrien utviklet produkter med appell til unge; snusbokser med ny design, nye farger og smakstilsetninger som vanilje, mentol og lakris.
  • Snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen.
  • Studier tyder på at snus også gir økt risiko for kreft i magesekk, lunger, tykktarm og endetarm.
  • Fra en dose snus er eksponering for nikotin noe større enn fra en sigarett.
  • Nikotin har akutte effekter på hjerte- og karsystemet, og kan øke hjertefrekvens, blodtrykk og motstanden i hjertets blodårer. Det kan også påvirke hjertemuskelens funksjon.
  • Snus i svangerskapet kan føre til redusert fødselsvekt, økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel. Funn indikerer at snusbruk i svangerskapet kan bidra til svangerskapsforgiftning, neonatal apné og leppe-/ganemisdannelser.
  • Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet, Kreftforeningen og Folkehelseinstituttet

Kommentarer til denne saken