Gå til sidens hovedinnhold

Grenser – også for russ

Artikkelen er over 3 år gammel

RB MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en låve på Slattum i Nittedal sitter duoen Lasse Myrvold Hagejordet (22) og Benjamin Strand (23) med et hjemmesnekret studio og produserer russelåter på oppdrag fra årets kull. De to er kjent som «Solguden» og «Mannen» og lager 20-30 sanger i året som de selger til russen for 50.000-100.000 per stykk. Alle russebusser med respekt for seg selv, skal ha sin egen låt, og selvfølgelig skal teksten være sjokkerende.

Dessverre har de to voksne mennene gått for langt og henfalt til tekstlinjer og nødrim som beskriver voldtekt og straffbare seksuelle handlinger mot barn på 13 år. Etter at russelåta «Playboy 2017» før helgen fikk massiv og berettiget kritikk, har låtprodusentene endret teksten og «hevet aldersgrensen» til 17.

De fleste vil likevel finne tekstene både usmakelige og kvinnediskriminerende. Duoen har åpenbart spesialisert seg på kynisk og vulgær samlebåndsproduksjon av usmakeligheter for å tjene raske penger på umoden russ. «Det egentlige budskapet», om det er noe, er ikke helt enkelt å få tak i.

Advokat Cecilia Dinardi sier til Aftenposten at den den kontroversielle russelåten med tekster som framstiller straffbare og grove handlinger mot barn, klart må kunne anses som seksuelt krenkende etter § 298 og § 311 i straffeloven. Diskusjonen om hvor grensen skal gå, må pågå kontinuerlig: Innen underholdningsindustrien – blant artister og satirikere. Men i dette tilfellet kan vi enkelt si at grensen går ved straffeloven.

På samme måte som vi tar avstand fra framstilling av seksuelle forbrytelser som kult og festlig, må vi forvente at andre, selv om de ikke liker budskapet, holder seg til sak. Trusler og oppfordringer til selvmord fra godt voksne mennesker, slik duoen de siste dagene har opplevd på sosiale medier, er totalt uakseptabelt.

De to låtskriverne tar nå selvkritikk og går i seg selv. Det er vår oppfording til flere i denne saken.

Kommentarer til denne saken