Gå til sidens hovedinnhold

NGI-utredning: Dette er årsaken til skredet på Li

Konklusjonen er at kvikkleireskredet sannsynligvis ble utløst fordi det ble gravet grøft i elva for å legge nye vann- og avløpsledninger i forbindelse med prosjektet «Avløp ut av bygda», skriver kommunen i en pressemelding.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) står bak utredningen av årsaken til kvikkleireskredet som gikk på Li 16. september i 2019. Torsdag ble rapporten offentliggjort.

– Det har gått ett og et halvt år siden skredet på Li. Siden den gang har kommunen sikret området. Alle de evakuerte, både beboere og bedrifter, fikk flytte tilbake i mars 2020. I år skal vi gjenoppbygge tekniske infrastruktur som veier, vann og avløp, sier varaordfører Hanne Børrestuen i Nittedal kommune, i en pressemelding fra kommunen.

Kvikkleireskredet fikk store konsekvenser for beboere, arbeidsplasser, skole og idrettsanlegg.

I konklusjonen skriver NGI:

«Alternative skredårsaker for skredet er drøftet, både naturlige faktorer (erosjon, nedbør, jordskjelv) og menneskelig aktivitet (trafikk, sprengningsarbeider, anleggsarbeider for legging av rør i Nitelva, spunting, styrt boring, vannlekkasjer).

Det er ikke funnet noen sammenheng mellom naturlige faktorer og utløsning av skredet.

Basert på tilgjengelig informasjon og utførte geotekniske analyser, vurderer NGI at årsaken til skredet på Li var etablering av ledningsgrøfta i Nitelva.»

– Nå skal vi sette oss godt inn i årsaksrapporten, sier Børrestuen.

Utredning av skredårsak er ikke synonymt med fordeling av skyld eller ansvar for at skredet ble utløst, men sikter mot å finne den tekniske årsaken til skredet.

I oktober 2019 skrev RB en større sak om prosjektet «Avløp ut av bygda».

Nittedal kommune vil bruke om lag 65 millioner kroner på sikring og gjenoppbygging av området, opplyses det i samme pressemdling.

NVE har gitt tilskudd på 13,97 millioner kroner i forbindelse med sikring og gjenoppbygging av elveløpet, mens kommunal- og moderniseringsdepartementet kompenserer kommunen med 18,4 millioner kroner.

Les også

Får rasmillioner: – En skikkelig gladmelding

Les også

Over to år før veien raste sammen fikk kommunen beskjed om å gjøre undersøkelser for å sikre mot skred. Det svarte de aldri på

Kommentarer til denne saken