NFF-topp om pyrodebatten: – Full forvirring

Lillestrøm-supporterne blusset heftig da LSK møtte Vålerenga i oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lillestrøm-supporterne blusset heftig da LSK møtte Vålerenga i oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Norges Fotballforbund mener det råder full forvirring rundt reglementet for bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner.

DEL

Mandag sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut en pressemelding der den siste tidens diskusjon rundt bruk av fyrverkeri og bluss på norske fotballtribuner var tema.

I pressemeldingen fra DSB het det:

«Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballbaner. Forbudet gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til nødsignal».

– Denne meldingen kom overraskende på fotballforbundet, og den skaper full forvirring om hva et slikt forbud betyr, skriver generalsekretær Pål Bjerketvedt i en uttalelse på forbundets nettsider.

Ønsker ikke forbud

Til NTB sier Bjerketvedt at NFF ikke ønsker et totalt forbud av bluss og pyro, men at hendelser som oppsto på Åråsen og på Vålerengas hjemmebane de to siste eliteserierundene ikke er akseptable.

Der ble det brukt bluss på tribunene.

– Innenfor den ordningen som gjelder i dag er dette ikke greit, for det er vurdert til å være forbundet med fare. Hvorvidt dette regelverket kan utfordres eller endres eller lempes, er noe vi skal diskutere med klubber og supportermiljøer framover, sier NFF-toppen til NTB.

– I den ordningen vi praktiserer i dag, skal det være blussing eller fyrverkeri på indre bane, eller på første rad på tribunen. Det har vært praktisert de siste årene, sier Bjerketvedt videre.

Han kan ikke svare på om det er fagfolk eller supportere som står for den type blussing det åpnes for ved innmarsj til kampene.

Supportere i harnisk

I det norske supportermiljøet ble tirsdagens DSB-pressemelding umiddelbart tolket dit hen at det nå kommer et forbud på den type pyroteknikk som så langt har vært benyttet blant norske supportere.

Tirsdag kveld kom imidlertid DSB med en presisering etter at NTB hadde etterlyst tidspunkt for når et slikt forbud trådte i kraft. Der ble det understreket at forbudet har eksistert siden 2002.

På spørsmål fra NTB vil ikke DSB ta stilling til om dagens praksis med pyrobruk på indre bane eller første tribunerad er et brudd på det omtalte forbudet.

– Det er brannvesenet som må vurdere om en tillatelse kan gis til bruk på indre bane og første tribunerad. Det vil være avgjørende at produktene brukes i samsvar med det produktene er ment for, og i samsvar med produktets bruksanvisning. Bluss kan ikke brukes på tribunen blant publikum, skriver direktoratet.

Ikke krav

Direktoratet anbefaler bruk av «profesjonelle scenepyroteknikere» ved bruk av bluss og fyrverkeri, men noe absolutt krav er det ikke.

– Det er ikke et krav at en må bruke profesjonelle scenepyroteknikere, men en mulighet som vil bidra til at sikkerhet for publikum og spillere ivaretas. Med tillatelse fra brannvesenet og med aksept fra stadioneier kan supportere bruke fyrverkeri.

DSB opplyser at en rekke virksomheter har fått tillatelse til å importere pyro- og fyrverkeriprodukter, men at det forutsettes at disse benyttes i henhold til regelverket. I fotballsammenheng må både brannvesen og stadioneier gi sin aksept til at det benyttes slike produkter.

– Det er viktig med en felles forståelse av hva som er lovlig og riktig bruk av pyrotekniske artikler, skriver direktoratet.

NFF-generalsekretær Bjerketvedt sier forbundet ønsker en dialog slik at en avklaring rundt grensegangene for bruk av pyro og bluss er på plass før sesongåpningen i 2020.

– Norsk Toppfotball (NTF) og NFF vil ta initiativ til et møte med klubber og supportere for å diskutere dette åpent og fordomsfritt. Det vil skje i løpet av to, tre uker, sier generalsekretæren.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken