Nettmøte om Prostatakreft: – Dødeligheten i Norge er den tredje største i verden

NETTMØTE: Overlege på urologisk avdeling ved Ahus svarer på spørsmål du måtte ha om prostatakreft. Foto: Privat

NETTMØTE: Overlege på urologisk avdeling ved Ahus svarer på spørsmål du måtte ha om prostatakreft. Foto: Privat

– Hvert år er det ca. 5.000 nye tilfeller av prostatakreft her i landet. Det er også sykdommen som årlig får flest nye diagnoser, sier overlege ved urologisk avdeling på Ahus, Karol Axcrona.

DEL

Førstkommende fredag – 15. november klokken 13:00 – vil overlegen svare på spørsmål knyttet til denne krefttypen på rb.no.

Prostatakreft er en av de mest utbredte kreftformene i Norge. Det er i dag ca. 50.000 menn i Norge som lever med diagnosen.

Svært utbredt i Norden

Hvert år dør ca. 1000 menn av sykdommen, og hver femte mann som dør av kreft her i landet, dør av prostatakreft.

– Dødeligheten i Norge er den tredje største i verden. Bare Trinidad og Tobago, og Cuba er land med flere dødstilfeller, forklarer Axcrona.

Rett etter Norge, kommer Sverige og Danmark. Hvorfor disse landene ligger så høyt på listen kan ikke legene svare på, men Axcrona mistenker at det kan ha noe med arv og gener å gjøre.

Når bør man sjekke seg?

Sykdommen rammer som regel eldre menn, men ved tidlig oppdagelse er sjansen større for at pasienten blir frisk, informerer Axcrona.

– Ved å ta en PSA-prøve, så sjekker man et stoff i blodet som utsendes av prostata. Det betyr ikke at det er noe galt hos alle med høye verdier, men det er en god pekepinn, forklarer han.

Han forteller at det er anbefalt at menn sjekker seg for krefttypen når de er 50 år, men i noen tilfeller så burde man sjekke seg tidligere.

– Hvis man har hatt flere i familien med prostatakreft, så kan det være lønnsomt å sjekke seg litt tidligere enn anbefalt, for eksempel i 45 års alderen, forteller han.

Blå sløyfe

Det er i forbindelse med kreftforeningens Blå sløyfe-aksjon, Romerikes Blad samarbeider med Ahus for å skape en mulighet til å stille spørsmål om prostatakreft.

Blå sløyfe-aksjonen bidrar til økt kunnskap og forskning om prostatakreft, slik at flere kan få sjansen til å overleve.

Overlege Karol Axcrona vil derfor svare på spørsmål fra leserne fra klokka 13.00 på fredag.

Prostatakreft

  • Prostatakreft oppstår i blærehalskjertelen eller prostata, som sitter like under urinblæren hos menn.
  • Prostatakreft i tidlig stadium gir normalt ingen symptomer.
  • Vannlatingsplager, smerter eller ubehag i bekkenet, blod i urinen og skjelettsmerter kan være symptomer på prostatakreft.
  • Det forskes stadig på individualisert kreftbehandling til hver enkel pasient, for å unngå bivirkninger og nedsatt livskvalitet.
  • Enkelte menn vil ha et bedre liv med ingen behandling, men med tett oppfølging.
  • Fem år etter at pasienten fikk diagnosen, er det nå 94,5 prosent av mennene som fortsatt lever.

Kilde: Kreftforeningen.no

**OBS: Ikke bruk fullt navn dersom du ikke vil bli gjenkjent. Navn med tilhørende spørsmål publiseres når nettmøtet starter!**

Laster nettmøte...

Artikkeltags