– 30 prosent av kvinner opplever urinlekkasje i løpet av livet

DISSE SVARER, f.v: overlege Stig Müller, overlege Memona Majida og uroterapeut Kari Askestad svarer på spørsmål om urininkontinens i fredagens nettmøte.

DISSE SVARER, f.v: overlege Stig Müller, overlege Memona Majida og uroterapeut Kari Askestad svarer på spørsmål om urininkontinens i fredagens nettmøte. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Men også flere menn og barn plages, forklarer ekspertene. Fredag klokka 13 er det nettmøte om urinlekkasje eller ufrivillig vannlating, såkalt urininkontinens, på rb.no.

DEL
  • Les svarene og still dine spørsmål nederst i saken!

** OBS: Ikke bruk fullt navn dersom du ikke ønsker at andre skal se det. Navn med tilhørende spørsmål legges ut når nettmøtet starter!**

– Det verste med urinlekkasje er de sosiale problemene det fører med seg. Mange synes det er flaut og vegrer seg for å oppsøke lege og går dermed glipp av muligheten til å bli kvitt det, forklarer Stig Müller, overlege ved urologisk avdeling på Ahus.

Sammen med uroterapeut Kari Askestad og overlege Memona Mejida fra Kvinneklinikken svarer han på spørsmål om temaet på rb.no fra klokka 13 til 14 førstkommende fredag.

– Også mange menn sliter

– Hvem er det som plages mest av dette?

– Antallsmessig så er det nok flest kvinner etter fødsel, men det er også mange menn som sliter med urinlekkasje. Det er også tilfeller hvor barn får det, men det er sjeldent, forklarer Müller.

– Det er likevel viktig å ta det på alvor og sjekke det ut hvis man mistenker det.

Overlegen forteller at de blant annet har to 18-åringer inne til behandling som har gått våte hele livet uten at noen har sjekket ut årsaken.

– Ved hjelp av en enkel operasjon kan mange bli kvitt problemet fullstendig, forklarer han.

Müller understreker samtidig at operasjon skal være siste utvei.

– Finnes ingen standardløsning

– Det finnes ingen standardløsning, men det er mange alternativer man kan prøve. Det viktigste er å akseptere situasjonen og søke hjelp.

– Det er utrolig viktig med en individuell utredning først hvor man ser på hva som er problemet til hver enkelt og hva som er årsaken til lekkasjen, legger uroterapeut Askestad til.

Hun forklarer at mange opplever at fastleger bagatelliserer problemet, men påpeker at det likevel er viktig å ta tak i det for å få en skikkelig utredning.

– Det kan også være symptomer på andre, mer alvorlige sykdommer. Spesielt hvis det oppstår plutselig, skyter Müller inn.

– Kvinner har lavere terskel

– Hva er som regel årsaken til at man får det?

– Dette er det gjort masse forskning på, og det er som Müller nevnte istad fødsler som gir størst risiko. Genetikk spiller også inn, i tillegg til en rekke andre faktorer som livsstil, vekt og hvor fysisk krevende jobb man har. Enkelte diagnoser som for eksempel Diabetes og ulike medikamenter kan også påvirke, forklarer overlege Mejida.

Hun forteller at rundt 30 prosent av kvinner opplever urinlekkasje i løpet av livet.

– Jeg tror også det er store mørketall, spesielt når det gjelder menn. Kvinner har nok litt lavere terskel for å oppsøke hjelp.

I uke 42 planlegger Kvinneklinikken et folkemøte hvor kvinner i alle aldre kan komme og høre hva de selv kan gjøre for å bedre problemet.

– Vi vil også forklare hva som skal være gjort av konservative tiltak før gynekologene vurderer operasjon. Bekkenbunnstrening og hvordan unngå urinveisinfeksjon vil også være et tema, forklarer uroterapeut Askestad.

** OBS: Ikke bruk fullt navn dersom du ikke ønsker at andre skal se det. Navn med tilhørende spørsmål legges ut når nettmøtet starter!**

Laster nettmøte...

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken