Nettmøte om prostatakreft: – Nøkkelen er å finne kreften på et tidlig stadium

SVARER PÅ DINS SPØRSMÅL: Overlege Karol Axcrona ved urologisk avdeling ved Ahus svarer på RB-lesernes spørsmål om prostatakreft.

SVARER PÅ DINS SPØRSMÅL: Overlege Karol Axcrona ved urologisk avdeling ved Ahus svarer på RB-lesernes spørsmål om prostatakreft. Foto:

Menn bør vurdere å sjekke seg for prostatakreft allerede fra de fyller 45 år, mener overlege Karol Axcrona ved urologisk avdeling på Ahus. Fredag svarer han på dine spørsmål om prostatakreft på rb.no.

DEL

– Tidlig oppdagelse, det er det aller viktigste. Nøkkelen er å finne kreften på et tidlig stadium, slår Karol Axcrona fast.

Urologen og overlegen ved urologisk avdeling på Ahus kan mer enn de fleste om prostatakreft, og fredag 20. november klokka 12.00 svarer han på RB-lesernes spørsmål om sykdommen.

Du kan sende inn spørsmålene dine allerede nå (se nederst i saken).

Stadig bedre prognoser

Prostatakreft er den vanligste kreftsykdommen blant menn i Norge, og årlig dør rundt 1.000 norske menn av prostatakreft

Rundt 90 prosent av dem som får prostatakreft er imidlertid 60 år eller eldre. Av til sammen 4.877 menn som fikk prostatakreft i 2019, var bare 60 under 50 år og 6 under 45 år, ifølge Kreftforeningen.

Fem år etter at pasienten har fått diagnosen, er det nå 95,5 prosent av mennene som fortsatt lever.

– Dødeligheten er gått betydelig ned de siste 15-20 åra, nærmere bestemt med rundt 28 prosent når man justerer for alder. Prognosene blir stadig bedre, konstaterer Karol Axcrona.

Og nettopp tidlig oppdagelse og påfølgende behandling er en viktig del av det.

– Menn som har fylt 45 år bør ar en prat med fastlegen, gjerne i forbindelse med en årlig helsesjekk, om hvorvidt de også bør ta en PSA-prøve. Deretter anbefaler jeg at man tar en ny prøve når man er 50. Dette er spesielt viktig for menn som har prostatakreft i familien, sier Ahus-overlegen.

Blodprøven han viser til måler konsentrasjonen av såkalt prostataspesifikt antigen (PSA) i blodet.

– Pasienter med forhøyet PSA uten vannlatingsplager eller andre symptomer er utsatt for å få påvist kreft i prostata. , sier Axcrona.

MR og robotkirurgi

– Apropos symptomer, hva bør menn være spesielt oppmerksom på?

– Blod i urinen, samt uttalte vannlatingsplager. Da bør man ta en prat med fastlegen, sier Axcrona, som også anbefaler nettstedet tidligoppdagelse.no for dem som vil vite mer om temaet.

– Du sa at dødeligheten har gått betraktelig ned, hvilke framskritt er gjort de siste åra når det gjelder prostatakreft?

– Det handler mye om å oppdage kreften tidlig. Norge er det eneste landet i verden der man på nasjonal basis tar MR i forbindelse med utredning av prostatakreft. MR-bildene legges inn i et ultralydbilde og brukes som en guide for å finne målrettet fram til hvor i prostata svulsten ligger. Vi har også begynt å ta vevsprøver gjennom perineum, altså området mellom pungen og endetarmen, i stedet for fra endetarmen. Det gir betydelig lavere risiko for infeksjon, svarer Karol Axcrona.

Han legger til at Ahus i løpet av de to siste åra også er kommet godt i gang med robotkirurgi for behandling av prostatakreft.

– Nå utfører vi i overkant av 200 operasjoner årlig på denne måten, med svært gode resultater. Robotkirurgi gir både mindre blødning, kortere sykehusopphold og bedre resultater, slår Ahus-overlegen fast.


Du kan sende inn spørsmål til Karol Axcrona på rb.no allerede nå.

NB! Vi gjør oppmerksom på navnet ditt blir synlig når du sender inn et spørsmål, men du kan unngå dette ved å bruke kallenavn.

Laster nettmøte...

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken