(SIDE2): Mesteparten av sukkeret vi spiser kommer nemlig fra sukkerbeter som vokser i Danmark. Ifølge tall fra myndighetene får vi oss i gjennomsnitt 29 kilo sukker i året.
Det er alt for mye. Legen bak 5:2-dietten Michael Mosley sier også at «lavt blodsukker» når du blir sulten, bare er en myte.
Forbrukerprogrammet «Matkontrollen» har besøkt en sukkerbeteåker utenfor København. Betene sås i mars, og i september begynner høstingen.
– På en hektar [10 000 m 2] er det omtrent 90.000 planter, som skal bli til nitten tonn sukker, forklarer sukkerbonde Jørn Dalby til TV 2-programmet Matkontrollen.
I dag får nordmenn gjerne i seg sukker fra brus og barn får det, ikke minst fra sukker i frokostblandinger.
Mange hevder at sukker er vår fiende nummer en foran fett.
Slik produseres sukker
Sukkerproduksjonen fungerer ved at betene først vaskes i en trommel. Deretter kuttes de opp i strimler i maskin.
Strimlene legges i 70 grader varmt vann, hvor sukkeret skilles ut. Senere tilsettes lesket kalk og CO 2 for å rense sukkersaften helt for andre stoffer, skriver Matkontrollen. Saften må trykkokes i flere omganger for å øke sukkerkonsentrasjonen.
Til slutt sitter fabrikken igjen med en tykk sirup som må sentrifugeres. I de spinnende tromlene, som i en vaskemaskin, flyr hvitt sukker ut som brøytet snø, klart for pakking.
Sukkeret vi kjøper i butikk her hjemme, har altså kortere reisevei enn mange kanskje tror - kun fra Danmark.