Gå til sidens hovedinnhold

Førsteinntrykk: Tre dager med Apple iPhone X

Artikkelen er over 4 år gammel

Side 3 tester iPhone X: Fantastisk bra. Og litt ræva.

[Nettavisen]: På tirsdag, fire dager etter at de første eksemplarene ble tilgjengelig, fikk vi tilgang til vårt testeksemplar av iPhone X. Dette er en høyst subjektiv vurdering av telefonen etter knappe tre dagers bruk - og en fullverdig test kommer etter at vi har hatt noe mer tid med telefonen.

Etter at Apple har ligget på latsiden i flere år og latt konkurrentene ta fullstendig innersvingen på seg, har de nå endelig lansert en telefon som man oppriktig talt kan si at er noe nytt.

Og som vi etter hvert har blitt vant til fra Apple, så betyr det at man innfører noe flashy og spennende som de håper skal rettferdiggjøre at de samtidig har gjort noe som umiddelbart fremstår som helt uakseptabelt.

Verst var det da de fjernet nøkkelfunksjonen med hodetelefonutgang - og erstattet det med ingenting. Det sugde den gang, og det suger fortsatt - og heldigvis har ikke konkurrentene fulgt etter.

Skjermen er nøkkelen til alt

Denne gangen har Apple gjort radikale designendringer, som får noen konsekvenser: De har byttet ut sin tradisjonelle LCD-skjerm med en OLED-variant, og de har trukket den nesten helt ut i alle kanter.

Og la det ikke være noen tvil: Skjermen på nye iPhone X er en fryd å se på. Den er fantastisk. Den har naturlige og gode farger - mer naturlig enn på Samsung Galaxy - det virker som om selve skjermen ligger helt inntil glasset noe som gir deg mer "kontakt" med innholdet. Det er forøvrig  Samsung som har produsert selve skjermen.

Ganske enkelt: Apple kom sent, men svært, svært godt inn i OLED-verdenen. Det er alltid skummelt å påstå at noe er "best", men skjermen på iPhone X virker som den beste skjermen på en mobil vi har testet. Kontrastene er imponerende.

Telefonen er nå praktisk like stor fysisk som iPhone 6/7/8, men skjermen er på papiret større en Plus-utgaven.

En annen type størrelse

Direkte sammenlignbart er det riktignok ikke, for skjermen er blitt høyere - men ikke så mye bredere. Det er ikke et 16:9-forhold, men formen på mobilen har diktert størrelsen på skjermen.

I tillegg har telefonen fått et solid "hakk" ned på oversiden der høyttaleren, kameraet og andre sensorer sitter.

Eller, det er ikke så mye et hakk ned - som det er to ører opp i kantene. Dette ser flashy ut, men fører egentlig bare til at statuslinjen på toppen av skjermen ikke har plass til like mye informasjon. Nå kan du for eksempel ikke se hvor mange prosent batterikapasitet du har igjen - eller om du er koblet til Wifi Tale / VOLTE.

Det oppleves i grunn ikke som noe stort tap - men det er greit å påpeke at hakket gjør at hele skjermen ikke utnyttes perfekt.

Nå i første omgang betyr det at ikke alle apper er tilpasset, men det går greit: Kontrastene på skjermen er så rå at du knapt legger merke til at ikke øvre og nedre delen av skjermen ikke benyttes.

I løpet av noen uker kommer nok også dette problemet langt på vei til å være borte.

Dette gjelder forøvrig også når du ser på videoklipp: De runde kantene og ørene skaper ingen problemer, du ser dem ikke engang.

Signalfunksjonen er borte

Ved å trekke skjermen helt ut i kantene, så har man måttet fjerne hjem-knappen fra forsiden. Vi trodde Apple skulle følge etter konkurrentene med å legge en knapp med fingeravtrykkleser på baksiden - noe som fungerer svært godt - men her har Apple igjen valgt å gå sine egne veier.

Hjem-knappen er nå for første gang i iPhones rundt ti år lange levetid borte - og det samme er fingeravtrykkleseren.

Dette med hjem-knappen trodde vi i seg selv skulle bli et problem, men Apple har laget en ny måte å bruke telefonen på der du enkelt sveiper opp nederst på skjermen for å simulere samme funksjon. Det tar overraskende kort tid å bli vant til, og fungerer godt. Sveiper du til siden, bytter du raskere enn før mellom åpne apper.

Dobbeltklikk - altså å få opp appbehandling - gjør du ved å dra sakte opp.

Tro oss, i løpet av en time tenker du ikke på det lenger.

Face ID - fingeravtrykkleser borte

Når det kommer til fingeravtrykkleseren som nå er borte, kan vi derimot styre begeistringen. Og skal man tro på ryktene så ønsket egentlig Apple å ha en fingeravtrykkleser som fungerte gjennom skjermen, men fikk det ikke til.

Det er flere mobiler på markedet som har ansiktsgjenkjenning, og på alle har de vært ræva. Treffprosenten er ikke i nærheten av høy nok til å føles naturlig, og en sitter alltid med en liten spenning av "treffer den denne gangen". Det har noe med at vinkelen på telefonen må være helt rett, litt med lyset å gjøre - og litt med bare generell treffsikkerhet.

Og la oss først slå det fast: Apples nye funksjon for å gjenkjenne ansikter er milevis bedre enn konkurrentene. Den kan fortsatt feile, men den er mindre sensitiv på vinkel du holder den i, den fungerer utmerket i mørket - og den er også noe raskere. Dessuten lar den seg ikke lure av et bilde av deg.

Rent teknisk bruker den flere hundre IR-stråler som kartlegger ansiktet ditt, og kun åpner seg om alt er som den skal. Den tåler forholdsvis godt ting som luer, skjerf, store hodetelefelefoner og til og med briller.

Apple hevder også at den over tid blir raskere og smartere, fordi den stadig lærer mer om ansiktet ditt mens du bruker den.

Foreløpig er vi likevel litt avmålt. Problemet er ganske enkelt at teknologien per definisjon må være tregere enn en fingeravtrykkleser.

Når vi plukker opp en annen telefon fra lomma, har vi som regel allerede låst den opp med fingeravtrykkleseren innen vi har løftet telefonen opp til ansiktet. Med iPhone X starter først scanningen i det øyeblikket vi egentlig er klar for å bruke telefonen.

Det er et sekund eller to heng hver gang. Det er ingen krise, men det er bare irriterende.

 

Og når ansiktet er gjenkjent, må du fortsatt "sveipe" opp en gang for å komme forbi låse/notifikasjonsskjermen. Apple mener det er på grunn av personvern, og de har sikkert et poeng - men det skulle vi gjerne skrudd av. Ikke bare at du må sveipe, men du må sveipe fra helt nedert på skjermen.

Førsteinntrykket er at ansiktsgjenkjenningen fungerer mye bedre enn vi hadde forventet - men at den uansett er et skritt tilbake i forhold til brukervennligheten.

Bedre kamera

Med iPhone X er også Apple i ferd med å fjerne en av de største irritasjonsmomentene vi har hatt med deres dobbeltkameraløsning tidligere.

Å ha to kameraer for å kunne tilby zoom er veldig praktisk, spesielt utendørs - men det har vært vesentlige kvalitetsforskjeller på de to kameraene tidligere. Vidvinkel-utgaven har vært mer lyssensitiv og har hatt optisk bildestabilisering, mens "zoom-utgaven" har hatt dårligere lysfølsomhet og ingen bildestabilisering.

På X-utgaven er derimot "zoom-utgaven" både forbedret med bedre lysfølsomhet og bildestabilisering. Dette gjør underverker, spesielt når du skal filme ting litt unna.

Med en liten tass hjemme som løper rundt i høy fart hele tiden, er bildestabilisering et must. Det er nesten så jeg vil si at denne funksjonen alene er nok til å rettferdiggjøre den ekstra prisen fra vanlig iPhone 8.

Virker som telefonen Apple alltid ønsket å lage

Med iPhone X har Apple hentet tilbake den blankpussede metallkanten vi kjenner fra første og andre generasjon iPhone. Det virker ikke helt tilfeldig.

Vi tror Apple med iPhone X prøver å signalisere at dette er telefonen de egentlig ønsket å lage helt fra starten av.

Det er bare synd hodetelefonutgangen og fingeravtrykkleseren har måttet forsvinne. Og at prisen strengt tatt er for høy.

Vi kommer tilbake med en full test etter å ha brukt telefonen over en litt lenger periode.

Kommentarer til denne saken