Studie: Sex er årsaken til at menn ikke har penisben

FORSKNING: Britiske forskere mener samleie-varigheten er årsaken til at mennekset ikke lenger har et penisben.

FORSKNING: Britiske forskere mener samleie-varigheten er årsaken til at mennekset ikke lenger har et penisben. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Forskere har sett på årsaken til at aper og andre dyr har penisben, men ikke mennesket.

DEL

(SIDE 2): Penis kan brekke, på den måten at ved plutselig og kraftig bøying av en erigert penis, kan bindevevet rives over og føre til blødninger.

Hvor kvalmende ubehagelig det måtte høres ut – og dersom det skjer bør lege kontaktes med en gang – så er det som kjent ikke noe bein i menneske-penis. Men våre forfedre hadde det, akkurat slik aper og de fleste andre dyr har fremdeles.

Vanlig

Penisbeinet utviklet seg hos pattedyr for mellom 145 og 95 millioner år siden, og også hos våre forfedre. Nå mener forskere ved University College London å ha funnet årsaken til at mennesket ikke lenger har et slik bein.

– Etterfølgerne av både primater og kjøttetere hadde penisbein. Mennesket er ganske merkelig i så måte at vi er et av få primater som ikke har de, sier leder av studien, Matilda Brindle, til Independent.

Under 2 minutt

Primater som har sex i tre minutter eller lenger, har lenger penisbein enn de med kortere samleie, med vaginal penetrering, enn tre minutter.

– Menneskets samleie varer i snitt under to minutter, noe mange ikke hadde trodd.

Også blant polygame dyr, det vil si at hann og hunndyrene alle har sex med hverandre, er penisbeinet lenger.

– Selv om det finnes polygami hos mennesker, så er det ikke vanlig nok til at penisbein er nødvendig.

Testiklene

De dyrene som har lange samleier, som en type lemur som har sex i opp mot en time, er penisbeinet veldig langt. Hos sjimpansen, hvis samleie varer i sekunder, er beinet nesten borte. Forskjellen er at sjimpanser har større testikler, som har sammenheng med at de produserer mer sperm for å kunne ha sex og eventuelt befrukte, flere hunner samtidig.

Mennesket er derimot mer monogamt, og har relativt sett mindre testikler, som indikerer at det er mer uvanlig å ha sex med flere kvinner på kort tid.

– Det er trolig det som gjorde at penisbeinet forsvant, vi har et monogamt parringssystem.

Artikkeltags