(SIDE2): Er du en av dem som gjør alt du kan for å holde munnhygienen på plass, som alltid pusser tennene flere ganger om dagen og tygger en tyggegummi etter vært måltid, men likevel sliter med dårlig ånde?

Skal vi tro Harold Katz, tannlege og grunnlegger av California Breath Clinic, er det ikke unormalt.

Munntørrhet

Det er nemlig ikke munnhygienen din som avgjør om du får dårlig ånde eller ikke, forklarer han til Womenshealthmag.

– De fleste kroniske problemer med dårlig ånde henger sammen med munntørrhet. Når du ikke har nok fuktighet i munnen trives bakteriene i munnen din. Det er også grunnen til morgenånde. Du har rett og slett ikke nok spyttproduksjon gjennom natta, forklarer Katz til magasinet.

Om morgenånden forsvinner av seg selv utover dagen har du egentlig ikke et problem, da trenger du bare å pusse tennene for å få sirkulasjonen i gang.

Medisiner

Om den dårlige ånden derimot er noe som vedvarer ut dagen, burde du se etter andre sammenhenger. Ofte kan det ha noe med medisinbruk å gjøre, forklarer Kantz.

Hele 75 prosent av alle reseptbelagte legemidler kan nemlig føre til munntørrhet og mindre spyttproduksjon. Dette inkluderer antidepressiva, antihistaminer og medisiner for høyt og lavt blodtrykk.

– Om folk stadig trekker seg unna når du snakker kan det være en idé å gå til legen for å høre om det kan ha en sammenheng med medisiner du tar. Hvis du ikke går på noen medisiner kan det å tygge en tyggegummi for å få fart på spyttproduksjonen, eller rett og slett drikke et glass vann, være til hjelp, sier Kantz.