(Nettavisen): Minneprisen opprettes i samråd med Shabanas bror Shakeel Rehman og hennes kjæreste Petter Simonsen. Som samarbeidspartner har Nettavisen også med organisasjonen LIM - Likestillling, integrering og mangfold..
Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier det er viktig å ivareta arven etter komikeren og samfunnsdebattanten som gikk bort 29. desember i fjor:
– Shabana var en frontfigur for ytringsfrihet og mot til å utfordre fordommer og undertrykking. Det er en arv det er viktig og ærefullt å forsøke å drive videre i hennes ånd. Vi ønsker å hjelpe de nye modige stemmene som kommer til å få en plattform og støtte.
Mottakeren av prisen vil i tillegg til heder og ære også motta økonomisk støtte fra Nettavisen. Håpet er å få delt ut prisen til den aller første vinneren i løpet av 2023.
Dana-Æsæl Manouchehri er ansatt i sekretariatet til LIM, organisasjonen Shabana Rehman også engasjerte seg i mange år.
– Shabanas ånd har alltid vært i LIM. Hun har vært med på å utforme manifestet, og det LIM har jobbet for har vært helt i tråd med det hun sto for. Evnen til å løfte stemmer, er det som gjør det ekstra givende å gi prisen i hennes navn, sier Manouchehri.
Og legger til:
– Selv etter hennes bortgang, lever hennes virke: Å løfte og å gi mikrofonen videre til nye stemmer.
(Saken fortsetter under bildet)
Mener Nettavisen sto Rehman nærmest
Om årsaken til at LIM ønsker å samarbeide med Nettavisen om å dele ut minneprisen, peker Manouchehri på at avisen sto Shabana Rehman svært nær.
– Nettavisen er avisen som, i alle fall så lenge jeg har kjent Shabana, har stått henne nærmest. Hun har skrevet for Nettavisen Norsk debatt, også helt til det siste, sier hun og påpeker særlig på at historien om Rehmans kamp mot sykdommen ble fortalt gjennom Nettavisen.
Politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, er glad for at Nettavisen og LIM kan samarbeide om prisen. Han påpeker at avisen lenge har samarbeidet med organisasjonen.
– Da vi begynte jobben med å bygge opp en skribentstab av sekulære muslimer, som vi kalte det da, var det i samarbeid med LIM. Der fant vi flere viktige stemmer, sier Stephansen.
Han legger også til:
– Vi engasjerte oss også sterkt i bataljen rundt Født Fri, og var en av de få avisene som gikk inn og undersøkte hva dette virkelig dreide seg om.
Organisasjonen Født Fri, som Rehman ledet, mistet statsstøtten sin etter at revisjonsselskapet etter at revisjonsselskapet Ernst & Young (EY) konkluderte med at stiftelsen hadde hatt for dårlig økonomistyring, og at deler av tilskuddet ikke var brukt i tråd med formålet.
Organisasjonen klagde inn vedtaket, men tapte klagesaken.
– Da flytter du grenser
- Det første vi skal gjøre nå er å lage gode vedtekter for prisen, og diskutere oss fram til hvilke egenskaper og bedrifter som kvalifiserer til å så prestisjetung pris. Deretter må vi finne de rette menneskene til å sitte i juryen, sier Erik Stephansen.
(Saken fortsetter under bildet)
Mangeårig voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen er styreleder i LIM, og gleder seg til arbeidet.
På spørsmål om hva hun tror blir det viktigste å gjøre for å få fram flere stemmer som våger å utfordre etter Rehmans bortgang, mener Bjørnebekk at dialog og møter mellom ulike grupper blir viktig.
I en slik setting må man jobbe både kunstnerisk og vitenskapelig, mener hun.
– Da flytter du grenser. Det tror jeg er noe av det som blir viktig å fortsette med, og som jeg tror vi kommer til å fortsette med. Det synes jeg vi fikk veldig bra til da vi samarbeidet med Født Fri, sier Bjørnebekk.
Dana-Æsæl Manouchehri mener det er viktig å fortsette arbeidet Shabana Rehman gjorde for mangfoldet. Hun peker også på at det er viktig å styrke rettsvernet for dem som ytrer seg.
– For å få fram nye stemmer, kan vi ikke ha en stereotypi av hva en aktivist eller en frihetskjemper er. Det er alle, om man er gutt eller jente, homofil eller ikke, med religion eller uten, er din stemme akkurat like viktig som den nestes.