Tre lensmannskontorer blir kun tjenestesteder

FØRTE IKKE HELT FRAM: Den store mobiliseringen for Nes lensmannskontor førte bare til at det fortsatt vil være et tjenestested på Årnes.Foto: Per Stokkebryn

FØRTE IKKE HELT FRAM: Den store mobiliseringen for Nes lensmannskontor førte bare til at det fortsatt vil være et tjenestested på Årnes.Foto: Per Stokkebryn

Artikkelen er over 2 år gammel

Lensmannskontorene i Nes, Lørenskog og Nittedal blir redusert til tjenestesteder.

DEL

Det vedtok Stortinget torsdag - med to stemmers margin - ved behandlingen av politireformen.

Flertallet i justiskomiteen (Ap, Sp og KrF) foreslo en reell styrking av de lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen. Dette ville ha fått direkte innvirkning på Nes, Lørenskog og Nittedal, som av Politidirektoratet var foreslått redusert til tjenestesteder med begrenset tilbud og bemanning.

På Stortinget var de avhengige av støtte fra Venstre for å få flertall, men slik gikk det ikke. Venstre støttet i stedet Høyre og Frp og sørget for at 51 representanter stemte imot innstillingen, mens 49 stemte for.

Politiet advarer: – Nå er de på full fart mot vårt distrikt

Dermed er det klart at Nes blir underlagt Eidsvoll lensmannsdistrikt, mens Lørenskog og Nittedal blir avdelinger under Skedsmo politistasjonsdistrikt.

Aksjonsleder ut av Venstre

Venstre-politiker Åse Birgitte Skjærli i Nes har stått på barrikadene for å bevare Nes lensmannskontor som i dag. Hun har blant annet opprettet Facebook-gruppa "Ja til lensmannskontor på Årnes", og var initiativtaker til fakkeltoget 29. november, der omkring 1.200 personer deltok.

BLIR UAVHENGIG: Åse Birgitte Skjærli (V) vil nå stille som uavhengig representant. Her overlever hun over 7.000 underskrifter til politimester Jon Steven Hasseldal i november.

BLIR UAVHENGIG: Åse Birgitte Skjærli (V) vil nå stille som uavhengig representant. Her overlever hun over 7.000 underskrifter til politimester Jon Steven Hasseldal i november. Foto:

Skjærli legger ikke skjul på at hun er skuffet og kaller avgjørelsen "veldig uheldig".

- Du er sitert i lokalavisa Raumnes på at du finner deg et annet parti om Nes ikke blir hørt?

- Ja, jeg tror jeg vil stå ved den uttalelsen og møte som uavhengig representant i kommunestyret, varsler Skjærli.

- Dette var den avgjørende dråpen for meg. Jeg er opptatt lokaldemokratiets betydning og har jobbet for at vi skal ha det all right på landet, og jeg skjønner ikke hva mer jeg kunne gjort.

Hun er delegat til landsmøtet i Venstre første helg i april og tar et lite forbehold om at det er grunner til at Venstre-representantene på Stortinget stemte som de gjorde.

- Etter landsmøtehelga melder jeg meg nok ut om jeg ikke får en god forklaring. Jeg er kjempefrustrert, sier Åse Birgitte Skjærli.

- Velkommen i Sp!

- Åse Birgitte er velkommen i Senterpartiet, sier Vidar Aasvangen, hovedtillitsvalgt ved Nes lensmannskontor.

Etter en fortid i Frp meldte han seg selv inn i Sp for en tid tilbake.

- Venstre grep ikke den sjansen de hadde. Denne saken styrker neppe deres kandidatur ved valget. Jeg trodde vi skulle få senket skuldrene og lagt denne saken død nå, men det skjedde dessverre kke, sier Aasvangen.

- Satser på reversering

Ordfører Ragnhild Bergheim i Lørenskog er også oppgitt over vedtaket.

- Jeg er veldig skuffet. Vi har jobbet for å få mest mulig innhold ved det lokale kontoret. Trøsten er at et regjeringsskifte kan endre situasjonen igjen. Da ligger det til rette for en reversering av dette vedtaket, sier Bergheim.

Sigbjørn Gjelsvik, stortingskandidat fra Akershus Senterparti, legger også vekt på det poenget.

- Det triste er at de tre lensmannskontorene blir utsatt for en seigpining, sier han.

- Bare et byparti

Ingunn E. Ulfsten, stortingskandidat for KrF, er også skuffet.

- Her hadde Venstre kunnet bevise at de ikke bare er et byparti, men også opptatt av distriktene. Jeg er spesielt skuffet over at lensmannskontoret i Nes slankes ned til ingenting. Her fikk jeg med meg KrFs mann i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad, på laget for Romerike, men det hjelper lite når Venstre agerer som de gjør, sier Ulfsten.

Fakta

Slik blir det nye Politi-Romerike:

  • Skedsmo politistasjonsdistrikt: Skedsmo, Rælingen, Lørenskog (eget tjenestested) og Nittedal (eget tjenestested).  130.968 innbyggere.
  • Ullensaker politistasjonsdistrikt: Ullensaker, Nannestad og Gjerdrum. 53.794 innbyggere.
  • Eidsvoll lensmannsdistrikt: Eidsvoll, Hurdal og Nes (eget tjenestested). 48.267 innbyggere.
  • Aurskog-Høland lensmannsdistrikt: Fet, Sørum, Aurskog-Høland og Rømskog. 45.964 innbyggere.

Artikkeltags