Skabb påvist ved flere skoler på Øvre Romerike

NYLIG PÅVIST:  Tirsdag ettermiddag var det påvist tre–fire tilfeller av skabb ved Hvam videregående skole.

NYLIG PÅVIST: Tirsdag ettermiddag var det påvist tre–fire tilfeller av skabb ved Hvam videregående skole. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er påvist flere tilfeller av skabb ved minst to skoler på Øvre Romerike.

DEL

Ved Hvam videregående skole ble det første tilfellet oppdaget rett før helga. Tirsdag ettermiddag var det så langt kartlagt tre-fire tilfeller. Underforstått tre sikre og noen mulige tilfeller.

– Vi satte i gang med å informere elever og lærere så snart sykdommen ble oppdaget. Vi har hatt møte med kommuneoverlegen i dag, og nødvendige tiltak er iverksatt. Vi vil sykdommen til livs snarest mulig, sier rektor Per Corneliussen til Romerikes Blad.

– Hvilke tiltak er iverksatt?

– Blant det viktigste er at elevene må unngå stor kroppskontakt og lån av andres klær. Det er på slike måter skabb smitter.

Corneliussen kan opplyse at hudsykdommen ikke er noe rent Hvam-fenomen.

Vilberg før jul

– Det er et faktum at skabb i den senere tid har vært et problem ved flere skoler. Jeg kjenner konkret til at kommuneoverlegen i Eidsvoll allerede i november sendte skriftlig informasjon til foreldre, foresatte og ansatte ved Vilberg ungdomsskole. Det er nok ikke blitt offentlig kjent. Selv valgte vi raskt å informere om tilfellene.

Les også: Rammet av skabb – måtte si nei til pasienter

RB har fått tilgang til brevet kommuneoverlege Laurence Jary-Vattøy i Eidsvoll sendte. I tillegg til å orientere om at det var påvist tilfeller av skabb ved skolen hadde brevet som mål å informere om hvordan skabb opptrer og hvilke forholdsregler hver enkelt må ta.

– I Norge har det vært en betydelig nedgang i tilfeller av skabb siden slutten av 1970-tallet, men tilstanden ser nå ut til å øke igjen, skriver Jary-Vattøy blant annet i brevet.

Kommuneoverlegene møtes

Kommuneoverlege Unni Berit Schjervheim i Nes kjenner ikke til om det er flere skoler på Romerike enn Hvam og Vilberg som har påvist skabb.

– Alle kommuneoverlegene i regionen skal møtes onsdag for å snakke om saken og se om det er en sammenheng mellom de påviste tifellene. Skabb er ikke farlig, men fryktelig plagsomt. Det er ingen varslingsplikt for dem som får sykdommen.

Schjervheim understreker viktigheten av at elevene tar sykdommen på alvor og at de tar ansvar for seg selv og andre.

– Har man fått skabb, er det viktig at man følger opp det fastlegen sier og tar imot behandling, som foregår ved bruk av krem.

Har tettere kontakt

Dette er første gang Scjervheim har hørt om skabb i Nes.

– Skabb har ikke noe med hygiene eller renhold å gjøre. At sykdommen nå kan ha fått et oppsving, kan skyldes at man er mer sammen enn før og at man har tettere kontakt over skolegrenser og kommunegrenser. Vi vet også at sykdommen smitter ved nær hudkontakt, sier kommuneoverlege Unni Berit Schjervheim.

RB har så langt ikke lykkes i å få oppdatert informasjon om antall tilfeller og status ved Vilberg ungdomsskole.

Fakta

  • Skabb er en smittsom hudsykdom som skyldes skabbmidden.
  • Tilstanden kan smitte ved lengre nærkontakt (ikke håndhilsning og lignende) og kan lett smitte i barnehager og skoler.
  • Skabbmidd kan overleve i for eksempel sengetøy i kort tid, inntil fire døgn, og dette kan være smittekilden i noen tilfeller.
  • Denne midden graver ganger like under hudoverflaten på pasienten. Typisk for denne tilstanden er at man plutselig får en plagsom kløe.  Kløen er mest uttalt om natten og i varmt vær.
  • Det er vanlig at det går fire–fem uker før den som er smittet merker noe.
  • Uttalte kløe oppstår i størst grad på blant annet lårene, mellom fingrene, midjen og kjønnsorganene.
  • Skabben forsvinner ikke av seg selv, men behandles raskt med antiparasittiske preparater som fås reseptfritt på apoteket og smøres på hele kroppen.

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags