Det skjedde nylig i galleriet ved Stein skole, "Eventyrskolen", i Nes. Kunstneren er Dag Hol (66), som fram til 29. juli stiller ut i galleriet ved Stein. Prisen på maleriet er helt i toppsjiktet på hva som er oppnådd ved utstillinger i Nes.

LES OGSÅ Måtte gjestene på toalettet, var utedo det eneste tilbudet: Nå jubler Haakon over nyåpningen

Høy pris

– Det er ikke dagligdags vi selger malerier i denne prisklassen ved våre utstillinger, sier informasjonsdirektør Vidar Mørch ved Museene i Akershus.

– Er kjøperen privat eller offentlig?

– Det er en privatperson som har kjøpt bildet. Vi har solgt tre av bildene på utstillingen, og har flere som er reservert. Dette er fantastisk moro, sier Anne Gunn Duenger, som er daglig leder for Stein skole og Nes samlinger.

– Blir "Nes kirkeruiner" i bygda?

– Nei, maleriet går ut av bygda, og det vil bli svært godt ivaretatt hos kjøper, sier Duenger.

Stolt av utstillingen

Duenger legger til:

– Vi er veldig stolte av denne utstillingen og det er svært moro at vi har salg i denne prisklassen. Interessen er stor for denne utstillingen, og samtlige salg så langt er bilder som havner utenfor Nes. Nesbuene sitter nok litt på gjerdet, sier hun.

Hol er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, og tidligere elev av Odd Nerdrum og Gunnar Dietrichson. Prisene på denne utstillingen varerer fra 6.000 til 160.000 kroner. Utstillingen er åpen til og med 29. juli.

Gamle mestere

Hans strengt figurative stil er også kalt "gammelmesterlig", i den forstand at bildene hans i stil like gjerne kunne vært utført på1800-tallet. Lyset er et fokus hos Hol, han forsøker å skape en atmosfære av en stemning som fører til ettertanke og kontemplasjon.

Eventyrskolen Stein er en del av Nes Samlinger og Museene i Akershus. Benevnelsen "Eventyrskolen" har den nedlagte skolen fått på grunn av sine rike dekorasjoner, malt av sentrale norske kunstnere som Reidar Auli, Dagfinn Werenskjold og Henrik Sørensen i 1930-årene. Ingeborg Refling Hagen var da lærer der.