Ber om at det ryddes opp i navneforvirringen

NES OG NES: Nes i Akershus (øverst) og Nes i Buskerud. Foto: Per Stokkebryn (Romerikes Blad) og Magnus Lindahl (Hallingdølen)

NES OG NES: Nes i Akershus (øverst) og Nes i Buskerud. Foto: Per Stokkebryn (Romerikes Blad) og Magnus Lindahl (Hallingdølen)

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesmannen anbefaler departementet å gjøre «særskilte tiltak» for å forhindre navneforveksling med to Nes kommuner i nye Viken fylkeskommune.

DEL

Det er konklusjonen i et brev som Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) fikk fra Fylkesmannen i Oslo og Viken fredag.

Fra 1. januar 2020 blir både Nes i Akershus og Nes i Buskerud en del av Viken fylkeskommune. Etter bestilling fra KMD har Fylkesmannen vurdert problemstillingen, spesielt knyttet til nødetater og beredskapsarbeid.

Innen den korte utredningsfristen fra KMD har Fylkesmannen hatt muntlig dialog med 14 ulike etater, blant annet politi, sivilforsvar, Heimevernet og helse.

– Delte tilbakemeldinger

– Tilbakemeldingene fra etatene er delte. Enkelte påpeker at to Nes kommune i samme fylke ikke medfører beredskapsmessige utfordringer for dem. Disse etatene har grenser i egen etat som gjør at de bare har en Nes kommune i sin region. Likevel påpeker flere av disse virksomhetene at det kan være fordeler med et tydelig skille mellom kommunene, heter det i tilbakemeldingen fra Fylkesmannen.

Les også: «Ikke noe å lure på: Nes må skifte navn»

For Fylkesmannen i Oslo og Vikens del kan to kommuner med samme navn være utfordrende med tanke på beredskap.

– Presisjon er viktig

– En av våre sentrale oppgaver er å videresende beredskapsvarsler til kommune. Presisjon i kommunenavn/stedsangivelse er viktig for å gjøre dette effektivt og for å få korrekt situasjonsforståelse i en hendelse, skriver Fylkesmannen.

Fylkesmannen ser det som viktig at de to kommunene får uttale seg om saken, og de bes gi eventuelle merknader til KMD innen utgangen av april.

– Departementet vil om kort tid invitere de to kommunene til møte om saken, sier statssekretær Aase Marthe Horrigmo til Romerikes Blad.

Vil være Nes

«Vårt Nes» ønsker helst ikke å bytte navn. Formannskapet vedtok nylig at navnet forblir Nes kommune dersom det ikke kommer pålegg fra sentrale myndigheter om et navnebytte.

Nes i Buskerud har ikke fattet noe vedtak, selv om Høyre for en tid tilbake foreslo Nesbyen som nytt kommunenavn. Det ble aldri votert over forslaget.

– Ingen avgjørelse i Nes, saken kommer opp i kommunestyret 9. mai. Man venter på avklaring fra Fylkesmannen og departementet, meldes det fra lokalavisen Hallingdølen.

Fakta

Nes i Akershus:

  • Innbyggertall: 21.885.
  • Innbyggernavn: Nesbu.
  • Areal: 637 kvadratkilometer.
  • Administrasjonssenter: Årnes.
  • Kjente nesbuer: Berit Mørdre (1940-2016, langrennsløper), Åslaug Haga (tidligere statsråd i tre ulike departementer), Tone W. Trøen (stortingspresident fra 2018), Geir Frigård (fotballspiller), Sverre Myrli (stortingsrepresentant), Amund Maarud (musiker), Ole-Kristian Tollefsen (ishockeyspiller).

Nes i Buskerud:

  • Innbyggertall: 3.315.
  • Innbyggernavn: Nesning.
  • Areal: 809 kvadratkilometer.
  • Administrasjonssenter: Nesbyen.
  • Kjente nesninger: Hans Gude (1825–1903, kunstmaler), Lars Roar Langslet (1936–2016, stortingsrepresentant og kulturminister), Reidun Brusletten (Norges første bistandsminister), Pål Gunnar Mikkelsplass (langrennsløper og landslagstrener).

Artikkeltags