Værfast i Florida: – Spente på hva Irma kommer med

VED GODT MOT: Årnes-ekteparet Torill og Sten Jørgensen ved hotellet i Orlando.

VED GODT MOT: Årnes-ekteparet Torill og Sten Jørgensen ved hotellet i Orlando. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Torill og Sten Jørgensen fra Årnes er værfast i Florida. Nå er de spente på hva Irma kommer med.

DEL

Ferieoppholdet i solskinnsstaten er blitt mer dramatisk enn ekteparet håpet på. Fredag ettermiddag norsk tid fikk de sin tredje flykansellering, og Sten Jørgensen spøkte på sin Facebook-side med at de snart kan melde adresseforandring.

Tar forholdsregler

Sent lørdag kveld meldte han til rb.no at vinden begynner på ta seg opp og at orkanen forventes å treffe Orlando søndag kveld norsk tid.

– Det er god informason på hotellet. De tar alle mulige forholdsregler, herunder å forberede gjester på å kunne bli flyttet til «safe» soner på hotellet, sier Jørgensen.

Les også: Hege rydder opp etter Irma

Bassengområdet er stengt og ryddet, og andre fasiliteter ville snart bli stengt.

– Mange er urolige

– Vi oppholder oss kun på hotellets område og føler oss trygge her. Verre er det med alle de evakuerte gjestene rundt oss som ikke helt vet hva de reiser tilbake til. Vi merker at mange er urolige. Heller ikke vi vet helt hva som kommer, så det blir spennende å se om et døgn, fortalte Sten Jørgensen.

De har planlagt ny hjemreise mandag, men er forberedt på at også den kan bli kansellert. Nå har de all fokus rettet mot orkanen Irma.

Tusenvis på vei nordover

Tusenvis av mennesker er på vei nordover fra Florida for å komme seg i sikkerhet fra Irma i siste liten. Stadig mer inntrengende appeller om å komme seg unna har gjort inntrykk på både fastboende og turister i Florida.

– Irma er fortsatt en ekstremt farlig orkan. Det er ikke for sent å komme seg bort fra Florida Keys!!! Dere har fortsatt tid, vær så snill, kom dere ut, tvitret USAs meteorologiske tjeneste.

I tillegg til voldsom vind advares det også om kraftig stormflo.

– Den vil dekke huset ditt. Den kommer inn veldig, veldig raskt, sier Florida-guvernør Rick Scott.

Endret kurs

Myndighetene i Florida oppfordret lørdag ytterligere 700.000 mennesker i delstaten til å evakuere. Det skjer etter at Irma har endret kurs i vestlig retning og nå truer Tampa mer enn Miami. Nå omfatter evakueringsordrene og –oppfordringene totalt 6,3 millioner mennesker i delstaten.

Alle Floridas over 20 millioner innbyggere er bedt om å forberede seg på å reise bort. Flere hundre tusen må også evakuere i Georgia.

I Florida har mer enn 50.000 mennesker søkt tilflukt i skoler, samfunnshus og kirker i påvente av orkanen.

Får ny kraft

Trafikken er tett langs alle veiene nordover. Det går jevnt langs Interstate 75 på Floridas vestkyst, der mange biler er tettpakket med kofferter og eiendeler. Langs Interstate 4, som forbinder Tampa og Orlando, tillater politiet nå bilister å ta i bruk veiskuldrene for å komme fram.

Lørdag svekket orkanen seg til kategori tre, men meteorologene advarte om at den sannsynligvis vil få ny kraft før den slår inn over Florida søndag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken