To «Nes» i nye Viken fylke: – Kan være en kime til misforståelser

DELER NAVN: Nes i Buskerud (rødt) har litt større areal, men Nes i Akershus (grønt) har mange flere innbyggere. (RB-grafikk)

DELER NAVN: Nes i Buskerud (rødt) har litt større areal, men Nes i Akershus (grønt) har mange flere innbyggere. (RB-grafikk)

Artikkelen er over 2 år gammel

Nye Viken fylke får to kommuner med samme navn – nemlig Nes. Stortingsrepresentant og oppvokst nesbu Sverre Myrli (Ap) lurer på hvordan statsråden vil håndtere dette.

DEL

Myrli tar opp den kuriøse situasjonen i et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Ingen i samme fylke i dag

Ap-representanten viser til at det finnes flere kommuner i Norge med samme navn, men ingen i samme fylke. I dag finnes Nes kommune i både Akershus og Buskerud, og fylket blir gjerne hengt på kommunenavnet for å unngå misforståelser.

«Fra 2020 er Buskerud og Akershus en del av Viken fylke, og altså blir det to «Nes» i Viken. Har departementet vurdert dette, og hvordan tenkes dette løst rent praktisk», spør Sverre Myrli.

– Dette er upraktisk

– At to kommuner i samme fylke har samme navn, er upraktisk for både myndigheter og bedrifter. Det kan være en kime til misforståelser, sier Myrli til Romerikes Blad.

– Har du selv et forslag til løsning?

– Jeg ville helst unngå den vanvittige sammenslåingen, men det er dessverre en tapt sak fra 2020.

– Å endre navn på én av kommunene er vel noe drastisk?

– Det er vel det. I telefonkatalogen sto det Nes på Romerike, og da kunne man eventuelt bruke Nes i Hallingdal i det andre tilfellet. Vi får se hva statsråden svarer. Vi kan ikke bare beskjeftige oss med de store sakene, sier Sverre Myrli.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier at det ikke er naturlig å kommentere saken så lenge de behandler spørsmålet fra Myrli, men de vil svare Stortinget innen fristen.

Følgende kommunenavn deles av to kommuner:

  • Bø (Telemark og Nordland)
  • Herøy (Møre og Romsdal og Nordland)
  • Nes (Akershus og Buskerud)
  • Os (Hedmark og Hordaland)
  • Sande (Vestfold og Møre og Romsdal)
  • Våler (Østfold og Hedmark)

Fakta

  • Nes i Akershus: Innbyggertall: 21.681. Innbyggernavn: Nesbu. Areal: 637 kvadratkilometer. Administrasjonssenter: Årnes.
  • Nes i Buskerud: Innbyggertall: 3.341. Innbyggernavn: Nesning. Areal: 809 kvadratkilometer. Administrasjonssenter: Nesbyen.
OPPRINNELIG NESBU: Vi kan ikke bare beskjeftige oss med de store sakene, sier Sverre Myrli.

OPPRINNELIG NESBU: Vi kan ikke bare beskjeftige oss med de store sakene, sier Sverre Myrli. Foto:

Artikkeltags