Gå til sidens hovedinnhold

Nes 1940-45: De mørke årene og den lyse våren

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

80 år er gått siden 1940, og 9. april dette året ble landet vårt invadert av verdens sterkeste krigsmakt. Mange husker fortsatt denne dagen, en av de tristeste og mørkeste dagene i nyere norsk historie. Samtidig er det 75 år siden de glade maidagene, da folk i by og bygd feiret i lykkerus slutten på fem års okkupasjon.

I dette minneåret har Frits Wahlstrøm (77) fra Årnes, tidligere lærer og journalist, nettopp utgitt boken "Nes 1940-45" med undertittel "De mørke årene og den lyse våren". Boken er i stort format og består av 280 sider.

Rikt illustrert

Gjennom mange år har Wahlstrøm, som opprinnelig er fra Levanger, samlet stoff fra krigsårene i Nes. Små og store hendelser og historier presenteres i 38 kapitler. Den rikt illustrerte boken har i alt 346 bilder og illustrasjoner, kart og tegninger, som forteller mer enn ord om de fem mørke årene i bygda hvor landets to største elver møtes.

I en lettlest bok med stor skrift kan man lese om nesbuer som med gamle våpen kjempet mot en overlegen fiende, om Milorggruppen som ble rullet opp med fatale konsekvenser, de mange AT-leirene i bygda, de dristige våpenslippene, den farefulle flykningtrafikken og med unge nesbuers minner med herrefolket.

Viktigste hendelser

Boken er ingen samlet og fullstendig oversikt over alt som skjedd i Nes gjennom okkupasjonsårene, men gir et innblikk i noen av de viktigste hendelser i bygda i løpet av krigsårene. Gjennom egne og andres intervjuer gir forfatteren et tilbakeblikk fra vonde og vanskelige år, som fortsatt sitter sterkt i minnet hos mange.

Vår nære fortid

I bokens forord skriver Wahlstrøm: - Noen vil mene at vi etter 75 år med fred i landet må bli ferdig med krigen. Men sånn er det ikke. Det utgis fortsatt bøker fra krigsårene. Denne boken er bare en av mange. Krigen tilhører vår nær fortid. Vi må ikke glemme, men bringe videre en viktig del av den norske historien til generasjonene etter oss.

Boken skulle vært presentert på et møte i Raumnes Historielag på Lillerommen 1. april, men møtet er avlyst på grunn av koronasmitten. Boken kan kjøpes hos bokhandlere på Øvre Romerike og i de fleste dagligvarebutikker i Nes.

Kommentarer til denne saken