Høsten 2000 druknet Jeppedalen i Hurdal nesten i nedbør. I november kom det 507 millimeter regn og på to måneder ble det målt 850 millimeter. Våtere har det aldri vært på Romerike. Her er det Bitten Meaas som tømmer nedbørsbegeret på målestasjonen. Foto: Roar Grønstad

27. juli fikk Minnesund sin dag i rampelyset: – Heldigvis er sommeren glemt

Sommerens brunsvidde plener begynner igjen å bli grønne og naturen slikker sårene som best den kan etter den tørreste sommeren i manns minne.
Publisert

Minnesund stasjon fikk sin dag i rampelyset 27. juli da stedet var fjerde varmest i Norge, satte ny varmerekord for Romerike og ny julirekord for Akershus.

Samtidig gikk gråtrosten forgjeves rundt på plenen og prøvde å finne en meitemark som bokstavelig var som sunket i jorda.

Med 34,4 varmegrader i skyggen slo Minnesund den 35 år gamle varmerekorden med god margin.

Den gamle rekorden stammet fra den nå nedlagte NATO-stasjonen på Egnerfjellet i Sørum, der det ble målt 33,7 grader den 3. august 1982.

Rune Fjellvang, journalist i Romerikes Blad.

Rune Fjellvang, journalist i Romerikes Blad.

Heldigvis er sommeren allerede glemt

Kanskje er 35 år det som går innenfor begrepet manns minne, selv om meteorologene mener at manns minne når det gjelder været bare er om lag tre uker.

For meg er heldigvis sommeren allerede glemt, mens regnskyene kommer seilende inn over Romeriksåsene.

Men noen kulderekord er kanskje ikke innenfor rekkevidde?

Ingen målestasjoner på Romerike ligger i noen riktige kuldehøl. Derfor er – 37,5 grader fra Vormsund i Nes 9. februar 1966 gjeldende kulde rekord.

Både denne morgenen og i romjula 1978 ble det meldt om temperaturer på minus 44 grader både på Frogner og i Lørenfallet. Men der er det ingen offisielle målestasjoner.

Og Jønsjøsaga i Eidsvoll var lenge det største kuldehølet på hele Romerike – inntil det ble kjøpt inn nytt termometer på stedet.

Norgesrekord på Gardermoen

For øvrig er juli den eneste måneden på Romerike det ikke er målt minusgrader. Husk at det ikke trenger å være kuldegrader for at det skal bli rim på bilvinduene.

Romerike kan ikke måle seg med Vestlandet når det gjelder nedbør, med unntak av skybrudd.

Gardermoen innehar norgesrekord for nedbør falt i løpet av ett minutt. Klokka 09.32 den 8. juli 1973 falt det 4,3 millimeter.

Fra 8. til 9. juli samme år falt det for øvrig 88,1 millimeter nedbør på Hellerud målestasjon i Skedsmo i løpet av 24 timer, mens det falt 88,0 millimeter nedbør i Jeppedalen i Hurdal 3. september 1988.

Romerikes våteste sted

Jeppedalen i Hurdal er utvilsomt Romerikes våteste sted. Jeppedalen har rekorden når det gjelder nedbør på en måned, med 507 millimeter i november 2000 og 850 millimeter på to måneder. Målt i snø er dette 8,5 meter. Årsrekorden for Jeppedalen er 1672 millimeter fra nettopp 2000.

Jeppedalen har for øvrig nedbørsrekorden for fire av årets 12 måneder på Akershus-statistikken.

Og drømmer du om regnværsdager? I november 2000 var det ingen nedbørsfri dag på Gardermoen.

Juli i år ble ikke nedbørsfri, tross tørken. I løpet av én måned pleier det alltid å komme litt nedbør, men det har hendt at det ikke har kommet så mye som ei duggdråpe i løpet av en måned.

Det skjedde på Sten skole i Skedsmo i april 1921, på Furusmo, Ukkestad og Langemo i Nannestad i april 1974, på Sessvollmoen april 1974, og i Jeppedalen, Mago i Hakadal og Skullerud i Søndre Høland i oktober 1920.

Men nedbørsfritt i april betyr nødvendigvis ikke at det er tørt. Da er det gjerne fortsatt en del snø igjen som kan tine.

Kilder: yr.no, eklima.met.no, verogvind.net og RBs arkiv.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken